Inevitabilul 1 ianuarie 2007

Postat la 12 septembrie 2006 9 afişări

Ultimele vizite ale ministrilor romani prin capitalele europene se incheie, rand pe rand, cu concluzii linistitoare in perspectiva raportului de tara din 26 septembrie.

Ultimele vizite ale ministrilor romani prin capitalele europene se incheie, rand pe rand, cu concluzii linistitoare in perspectiva raportului de tara din 26 septembrie.

 

Ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, intors de la Bruxelles, a explicat ca Romania n-a primit pe domeniul sau nici un repros de la oficialii europeni, ci doar cateva observatii referitoare la calitatea laptelui produs in gospodariile individuale si la situatia cazurilor de pesta porcina. La randul sau, ministrul de interne Vasile Blaga, dupa o serie de intalniri cu parlamentarii germani, e sigur ca Romania nu va avea nici macar un stegulet galben in domeniul afacerilor interne (singurul stegulet galben ramas in raportul de tara din primavara se referea la prevenirea traficului de persoane).

 

Nu neaparat in contextul temerii britanicilor fata de prezumtivul aflux de imigranti romani si bulgari, atmosfera din presa internationala fata de aderarea celor doua tari din Est e insa destul de putin optimista. Financial Times atrage atentia ca Romania si Bulgaria vor avea parte de cele mai stricte conditii aplicate pana acum noilor state membre ale UE, cu nuanta, totusi, ca doar Bulgaria ar putea sa aiba parte de masuri penalizatoare post-aderare, inclusiv de o suspendare a alocarii de fonduri regionale, daca nu dovedeste progrese in combaterea coruptiei si a crimei organizate.

 

Chiar si asa, Financial Times ramane la parerea ca garantarea datei de 1 ianuarie 2007 pentru aderare a fost o greseala tactica din partea UE, dezavantajand Bruxellesul in negocierile cu cele doua tari. Intr-un fel de replica la astfel de comentarii si la altele asemenea, Franco Frattini, comisarul european pentru justitie, a declarat ca Romania si Bulgaria ar trebui sa adere fara nici un fel de conditii, atata vreme cat o amenintare cu eventuale clauze de salvgardare le-ar transforma in membri UE de categoria a doua. Mai ales ca aceasta ar insemna o dubla discriminare, atata vreme cat celor zece tari din Est acceptate in 2004 nu le-au fost impuse astfel de restrictii.   

 

Deocamdata insa, nici tarile respective nu se pot considera complet integrate, avand in vedere ultimul anunt venit de la Bruxelles, conform caruia vor putea adera la spatiul Schengen abia in octombrie 2008, in loc de octombrie 2007, cum fusese prevazut initial, fiindca nu e gata baza de date comuna a politiei din statele membre. 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Actualitate
/actualitate/inevitabilul-1-ianuarie-2007-2511578
2511578
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.