Industria petrolieră rusă, un mamut uitat de extincţie

Postat la 25 decembrie 2012 19 afişări

​Industria rusă a petrolului a ajuns la o răscruce. În urma prăbuşirii Uniunii Sovietice, producţia de ţiţei a scăzut dramatic, de la 11,4 milioane de barii pe zi - maximul istoric atins în 1987 - la 6 milioane de barili pe zi în 1996. Dar, odată cu începutul secolului, a venit un nou început şi pentru industria petrolieră, cu o creştere spectaculoasă a producţiei, iar în ultimii ani producţia a revenit la un nivel apropiat maximelor din era sovietică, scrie The New York Times.

Dar au apărut şi semne rău prevestitoare. Centrul tradiţional al industriei, câmpurile gigant din Siberia de Vest moştenite de la Uniunea Sovietică, sunt în declin din 2007. Producţia totală a Rusiei continuă să crească, dar aceasta se întâmplă din cauza intensificării exploatării vechilor zăcăminte şi dezvoltării câtorva noi câmpuri de la periferia ţării. Rusia concurează cu Arabia saudită pentru titlul de cel mai mare producător de petrol al lumii. Dar între cele două ţări este o diferenţă crucială. Arabia Saudită are capacitate de producţie suplimentară cu care îşi poate majora producţia substanţial. În schimb, Rusia îşi foloseşte capacitatea la maxim, ceea ce poate face ca producţia să scadă în următorii ani.

Mai multe pe zf.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
industrie,
petrol,
extinctie,
urss,
rusia
/actualitate/industria-petroliera-rusa-un-mamut-uitat-de-extinctie-10410936
10410936
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.