Industria alimentară are tot mai puţini angajaţi în statistici, dar companiile caută oameni

Autor: Mădălina Dediu Panaete Postat la 17 august 2022 48 afişări

Companiile din industria ali­men­ta­ră aveau anul trecut peste 151.000 de salariaţi, cu circa 4.000 mai puţini faţă de anul precedent, arată calculele ZF făcute pe baza datelor de la Registrul Comer­ţului.

Industria alimentară are tot mai puţini angajaţi în statistici, dar companiile caută oameni

♦ „Sunt companii care oferă şi 4.000 de lei net unui muncitor necalificat şi nu găsesc oameni“.

Companiile din industria ali­men­ta­ră aveau anul trecut peste 151.000 de salariaţi, cu circa 4.000 mai puţini faţă de anul precedent, arată calculele ZF făcute pe baza datelor de la Registrul Comer­ţului. Astfel, nu­mă­rul de angajaţi din sectorul care generează afaceri de peste 57 de miliarde de lei continuă să scadă. Faţă de 2009, în industria ali­men­tară sunt cu peste 14.000 de anga­jaţi mai puţin. Pe de altă parte, numă­rul de firme din domeniu a fost în creş­te­re în ultimii ani, cu excepţia anului tre­cut. În 2021, în producţia de alimen­te (cod CAEN 10) activau peste 12.600 de firme, cu 1.000 mai puţine decât în 2020. Însă, în 2009 erau înregistrate circa 9.700 de întreprinderi, mai arată datele de la Registrul Comerţului.

„Nu mai sunt suficienţi oameni în ţară să-i angajăm. Avem posturi de muncitori necalificaţi şi cu salarii de 4.000 de lei net şi nu reuşim să găsim oameni. Pe lângă românii care au rezi­denţă în străinătate, sunt sigur că sunt mult mai mulţi români plecaţi în afară. Acolo au plecat atât oamenii calificaţi, dar şi cei necalificaţi, care lucrează în agricultură, construcţii, menaj etc.“, a spus Bogdan Gabor, country manager al firmei de recru­tare Lugera. El spunea anterior că problema majoră în sectorul alimen­tar este în zona de oameni necalifi­caţi şi că majorarea salariului minim nu ajută atragerea specialiştilor în industria alimentară, iar în ceea ce priveşte blue collar - adică angajaţii care lucrează în afara birourilor - ajută, dar nu este suficient.

De altfel, Alexandru Ardelean Toth, proprietarul firmei Sandy Impex din Oradea, activă în sectorul panifica­ţiei şi al patiseriei, spunea recent că a cumpărat doi roboţi care să lucreze în fabrică, în condiţiile în care nu a găsit forţă de muncă.

Prac­tic, cei doi roboţi înlocuiesc 21 de oa­meni, după cum spunea antrepre­norul. Astfel, companiile investesc în tehnologie pentru a suplini angajaţii.

O analiză recentă a ZF arată că marii jucători din industria alimen­tară măresc în acest an salariile medii cu valori cuprinse între 6% şi 13%, un imbold fiind majorarea salariului minim în sector cu 18% de la 1 iunie.

Astfel, salariul minim net a ajuns de la 1.524 de lei pe lună la 1.774 lei pe lună. În luna iunie a anului curent (ultimele date disponibile), salariul mediu net lunar în sector era de 3.247 de lei, faţă de 2.635 de lei pe lună în mai, potrivit datelor INS. Practic, se vede prin această majorare a venitu­lui mediu măsura creşterii salariului minim din sector de la 1 iunie.

Câştiguri nete mai mici decât în industria alimentară sunt înregistrate doar în sectorul hotelurilor şi restaurantelor (2.242 lei lunar), fabricarea de mobilă (2.594 lei lunar) şi în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (2.186 de lei), conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

Cel mai mare angajator din sectorul alimentar rămâne compania din industria cărnii Unicarm, controlată de Vasile Lucuţ, cu peste 3.000 de salariaţi. De altfel, în top cinci angajatori, patru sunt din sectorul producţiei de carne. Vel Pitar, cel mai mare jucător din sectorul panificaţiei, este şi cel mai mare angajator din această piaţă.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
industrie,
oameni,
sector,
companii,
scadere,
angajati

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.