Încep să se împartă banii pentru Marea Neagră, dar companiile locale rămân deocamdată la mâna subcontractorilor. Un grup italian, Saipem, ia dintr-un foc 40% din tot bugetul de dezvoltare al Neptun Deep

Autor: Roxana Petrescu Postat la 06 august 2023 111 afişări

Neptun Deep este cel mai mare proiect de gaze naturale din zona româ­nească a Mării Negre. OMV Petrom şi Romgaz vor investi până la 4 miliarde de euro pentru faza de dezvoltare a proiectului. Neptun Deep va genera o producţie de circa 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, ţara devenind astfel cel mai mare producător de gaze naturale din UE.

Încep să se împartă banii pentru Marea Neagră, dar companiile locale rămân deocamdată la mâna subcontractorilor. Un grup italian, Saipem, ia dintr-un foc 40% din tot bugetul de dezvoltare al Neptun Deep

♦ După o linişte de aproape cinci ani în ceea ce priveşte dezvoltarea proiectului Neptun Deep din Marea Neagră, operat acum de OMV Petrom, deşi compania are acelaşi pachet de acţiuni ca statul român prin Romgaz, la finalul săptămânii trecute au venit două anunţuri cheie pentru proiectul offshore şi pentru România ♦ Dintr-o valoare totală a proiectului de 4 mld. euro, 1,6 mld. euro au fost atribuite grupului italian Saipem într-un contract prin care va executa lucrări de proiectare, achiziţii, construcţie, instalare şi punere în funcţiune ♦ Potrivit informaţiilor disponibile, licitaţia era deja începută din „era“ ExxonMobil, finalizată acum şi depindea de luarea deciziei finale de investiţii.

Neptun Deep este cel mai mare proiect de gaze naturale din zona româ­nească a Mării Negre. OMV Petrom şi Romgaz vor investi până la 4 miliarde de euro pentru faza de dezvoltare a proiectului. Neptun Deep va genera o producţie de circa 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, ţara devenind astfel cel mai mare producător de gaze naturale din UE.

Circa 1,6 miliarde de euro din bugetul de investiţii au fost adjudecate de italienii de la Saipem, un grup de circa 10 mld. euro, cu pierderi de 139 mi­lioane de euro în 2022, în baza unei licitaţii demarată încă din 2017 când operatorul proiectului era colosul american ExxonMobil, retras în 2019.

„Contractul a fost atribuit în baza unei licitaţii de achiziţie publică. Licitaţia a fost iniţiată de fostul operator (ExxonMobil – n. red.), la aceasta au participat mai mulţi ofertanţi interna­ţionali. Anunţurile şi paşii sunt conform procedurii. Atribuirea contractului s-a ba­zat pe cel mai bun raport calitate-preţ“, au spus reprezentanţii OMV Petrom.

Potrivit informaţiilor disponibile, semnarea contractului cu italienii depindea decizia finală de investiţii, etapă care a avut loc abia la jumătatea acestui an.

Mai departe, surse din piaţă spun că la licitaţie s-ar fi prezentat şi Grup Servicii Petroliere, grup controlat de omul de afaceri constănţean Gabriel Comănescu, dar şi grupul malaezian Sapura, retras ulterior.

„O să stăm la mâna subcontracto­rilor“, spun acum companiile locale active în domeniul de petrol şi gaze.

Potrivit unui comunicat al OMV Petrom de săptămâna trecută, infra­structura necesară pentru dezvoltarea zăcămintelor offshore de gaze naturale Domino şi Pelican Sud include 10 sonde, 6 în ape adânci (circa 1.000 de metri) şi 4 în ape puţin adânci (circa 100 de metri), 3 sisteme de pro­ducţie subma­rine şi reţeaua de conducte colectoare asociate, o platformă offshore în zona de apă cu adâncimea de 100 de metri, conducta principală de gaze către ţărm (peste 160 de kilometri) şi staţia de măsurare a gazelor Tuzla.

„Cu semnarea acestui contract facem un pas important pentru dezvoltarea proiectului Neptun Deep ñ practic, acesta marchează începerea fazei de execuţie. Vom continua să lucram în ritm susţinut astfel încât să producem volumele de gaze aşteptate, în siguranţă, începând cu 2027“, a spus Christina Verchere, CEO al OMV Petrom.

La rândul lor, italienii de la Saipem au declarat că vor folosi echipa locală formată din 200 de cercetători şi experţi. În România, Saipem a avut anul trecut un business de 578 de milioane de lei şi un profit net de 56,6 milioane de lei.

Anunţul privind atribuirea contractului de 1,6 mld. euro către italienii de la Saipem a fost făcut în aceeaşi zi în care Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) a confirmat planul de dezvoltare înaintat de OMV Petrom şi partenerul său, Romgaz pentru proiectul Neptun Deep, plan care nu este public.

Lansat în 2008, alături de colosul american ExxonMobil, între timp retras din ecuaţie, abia în iunie, anul acesta, la o distanţă de 15 ani, decizia finală de investiţii pentru perimetrul Neptun Deep a fost anunţată de cei doi parteneri ai proiectului, OMV Petrom, controlat în proporţie de 51% de statul austriac, şi Romgaz, deţinut de statul român. Decizia reprezintă un moment istoric pentru industria de petrol şi gaze a României, ramură cu o tradiţie de peste 100 de ani. În prima etapă de dezvoltare a proiectului, investiţiile ExxonMobil-OMV Petrom s-au ridicat la circa 1,5 miliarde de dolari. Se estimează că proiectul Neptun Deep va furniza un volum brut total de circa 100 mld. metri cubi de gaze naturale, care va fi împărţit în mod egal între cei doi parteneri. Prima producţie de gaze naturale este planificată pentru 2027, moment în care România va deveni cel mai mare producător de gaze naturale din UE şi, posibil, un exportator net de gaze naturale.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Marea Neagra,
companii,
Neptun Deep,
buget,
bani

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.