Incendiile de vegetaţie fac ravagii în Franţa şi Spania, valul de căldură afectează Europa

Autor: Dorin Oancea Postat la 16 iulie 2022 50 afişări

Incendiile de vegetaţie fac ravagii în Franţa şi Spania, valul de căldură afectează Europa

Incendiile de vegetaţie au făcut ravagii sâmbătă în sud-vestul Franţei şi în Spania, forţând ca mii de oameni să fie evacuaţi din casele lor, în timp ce temperaturile caniculare ale verii au pus autorităţile în alertă în unele părţi ale Europei, scrie Reuters.

Peste 12.200 de persoane au fost evacuate din regiunea franceză Gironde până sâmbătă dimineaţa, în timp ce peste 1.000 de pompieri se luptau să ţină flăcările sub control, au anunţat autorităţile regionale într-o declaraţie.

Incendiile de vegetaţie au devastat Franţa în ultimele săptămâni, precum şi alte ţări europene, inclusiv Portugalia şi Spania, iar sâmbătă ardeau aproape 10.000 de hectare de teren în Gironde, faţă de 7.300 de hectare vineri.

În Spania vecină, pompierii se luptau sâmbătă cu o serie de incendii, după zile cu temperaturi neobişnuit de ridicate, care au atins până la 45,7 grade Celsius.

Valul de căldură care durează de aproape o săptămână a provocat 360 de decese cauzate de căldură, potrivit Institutului de Sănătate Carlos III.

Peste 3.000 de persoane au fost evacuate din case din cauza unui incendiu de vegetaţie de proporţii în apropiere de Mijas, un oraş din provincia Malaga, popular printre turiştii din nordul Europei, au anunţat serviciile de urgenţă din regiune într-un mesaj pe Twitter sâmbătă dimineaţă.

Mulţi au fost adăpostiţi într-un centru sportiv din provincie.

În altă parte în Spania, coloane groase de fum negru s-au ridicat în aer în apropiere de Casas de Miravete, în regiunea Extremadura, în timp ce elicopterele aruncau apă peste flăcările care au ars 3.000 de hectare, au forţat evacuarea a două sate şi au ameninţat să ajungă în parcul naţional Monfrague.

Incendii se înregistrau, de asemenea, în regiunea centrală Castilia şi Leon şi în Galicia, în nord.

A apărut un oarecare răgaz pentru pompieri în Portugalia, unde temperaturile au scăzut sâmbătă în cea mai mare parte a ţării, după ce în ultimele zile au ajuns la aproximativ 40 de grade Celsius.

"Am avut incendii mari şi nu vrem ca acestea să fie reactivate din nou ... Vom menţine o vigilenţă extremă în acest weekend", a declarat reporterilor Andre Fernandes, comandantul Autorităţii pentru Situaţii de Urgenţă şi Protecţie Civilă.

Un total de 39.550 de hectare a fost devastat de incendii de la începutul anului până la jumătatea lunii iunie, mai mult decât triplu faţă de suprafaţa distrusă de incendii în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor Institutului pentru Conservarea Naturii şi Pădurilor.

O suprafaţă echivalentă cu aproape două treimi din aceasta a ars în timpul incendiilor din ultima săptămână.

Ministerul portughez al Sănătăţii a declarat că 238 de persoane au murit din cauza valului de căldură între 7 şi 13 iulie, majoritatea fiind persoane în vârstă cu afecţiuni de bază.

De cealaltă parte a Mediteranei, incendiile din Maroc au distrus peste 2.000 de hectare de pădure în zonele nordice din Larache, Ouazzane, Taza şi Tetouane, provocând moartea a cel puţin o persoană, au anunţat autorităţile locale.

În Marea Britanie, agenţia naţională de prognoză meteo a emis prima avertizare roşie de "căldură extremă" pentru anumite părţi ale Angliei luni şi marţi.

Având în vedere că se aşteaptă temperaturi posibil record, comitetul guvernamental de intervenţie în caz de urgenţă urma să se reunească în cursul zilei de sâmbătă.

Cea mai ridicată temperatură înregistrată în Marea Britanie a fost de 38,7 C, înregistrată la Cambridge pe 25 iulie 2019.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
europa,
căldură,
incendii

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.