Încă un domeniu cucerit de inteligenţa artificială unde oamenii au fost înlăturaţi

Autor: Mircea Nica Postat la 24 mai 2019 258 afişări

Încă un domeniu cucerit de inteligenţa artificială unde oamenii au fost înlăturaţi

Sea Hunter, nava de suprafaţă fără pilot a Marinei S.U.A., a devenit prima navă care a navigat vreodată de la San Diego, California la Pearl Harbor, Hawaii şi înapoi fără un echipaj pentru navigaţie şi direcţie.

„Programul Sea Hunter este lider mondial în producţia şi designul navelor fără pilot, complet autonome,” a declarat Gerry Fasano, preşedintele Grupului Leidos.

Nava are o lungime de aproximativ 40 de metri şi este concepută pentru a testa o serie de misiuni efectuate de ambarcaţiunile de dimensiuni medii. Sea Hunter poate parcurge distanţe de 10,000 de mile marine, pe o durată de câteva săptămâni, plecând din California până în Hawaii şi înapoi aproape de două ori fără să se întoarcă la bază. Nava din fibră de sticlă decorticată putea servi drept prototip pentru navele viitoare autonome construite cu o varietate de materiale şi multe posibile misiuni.

Deocamdată, navele autonome fac parte din strategia marinei SUA de a aborda ameninţările din partea navelor ruseşti şi chineze. China construieşte o vastă armată de ambarcaţiuni de suprafaţă şi subacvatice, pe măsură ce încearcă să câştige dominaţia în Pacific. Armata rusă nu are aceleaşi resurse, ci construieşte o flotă de submarine mai silenţioase şi mai eficiente. Sea Hunter, care nu poartă arme, este proiectată pentru a monitoriza aceste flote, precum şi pentru a curăţa minele şi pentru a oferi un releu sigur de comunicaţii pentru navele mari de război ale marinei S.U.A.

Navele autonome vor economisi mulţi bani pentru marină; potrivit unui studiu realizat de Agenţia pentru Proiecte de cercetare avansată în domeniul apărării (DARPA), care iniţial supraveghea programul autonom al navelor, Sea Hunter poate opera pentru suma de 20.000 de dolari pe zi, în comparaţie cu 700.000 de dolari pentru a conduce un distrugător complet echipat cu misiuni similare.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
nava,
echipaj,
americani,
apa,
folosire

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.