Încă o fabrică se închide? Gigantul german ara shoes, cândva cel mai mare producător de pantofi din România, a renunţat la circa 550 de salariaţi, iar businessul a scăzut la doar 1 mil. euro

Autor: Cristina Roşca Postat la 03 iunie 2022 212 afişări

Compania ara shoes România, cea care opera producţia grupului german ara pe plan local, a obţinut în 2021 afaceri de 6,4 mil. lei (1,3 mil. euro), în scădere cu 96% faţă de 2020, când businessul deja suferise un declin puternic.

Încă o fabrică se închide? Gigantul german ara shoes, cândva cel mai mare producător de pantofi din România, a renunţat la circa 550 de salariaţi, iar businessul a scăzut la doar 1 mil. euro

♦ În cel mai bun moment, în 2017, nemţii aveau afaceri de 270 mil. lei (circa 55 mil. euro) şi 1.200 de salariaţi ♦ Acum, în companie mai lucrează doar 90 de oameni ♦ În primăvara lui 2020 compania a închis una dintre cele două fabrici locale, păstrând unitatea de producţie din Valea lui Mihai, Bihor.

Compania ara shoes România, cea care opera producţia grupului german ara pe plan local, a obţinut în 2021 afaceri de 6,4 mil. lei (1,3 mil. euro), în scădere cu 96% faţă de 2020, când businessul deja suferise un declin puternic. Mai exact, în 2017, cel mai bun an din punct de vedere al cifrei de afaceri, aceasta se situa peste pragul de 270 mil. lei (55 mil. euro), în timp ce numărul de salariaţi varia în jurul a 1.200 de oameni. La final de 2020, personalul fusese redus la jumătate, iar cifra de afaceri scăzuse cu circa 40-50%. Această evoluţie a venit în contextul în care nemţii şi-au restructurat businessul local în primăvara lui 2020, închizând una dintre cele două fabrici - cea de la Şimleul Silvaniei, judeţul Sălaj. Ei urmau să păstreze unitatea de producţie din Valea lui Mihai, judeţul Bihor, deşi şi aici aveau să fie operate reduceri de personal, conform surselor ZF de la acea vreme.

Oficialii grupului nu au comunicat oficial decizia. Cifrele aferente anului 2021 indică o reducere mai drastică a opera­ţiu­nilor, numărul mediu de angajaţi fiind de doar 91 de persoane, potrivit informaţiilor de la Ministerul de Finanţe.

Până la închiderea ediţiei reprezentanţii companiei nu au răspuns solicitării ZF privind activitatea locală, mai exact dacă au închis şi cea de-a doua fabrică. De altfel, ara shoes este o prezenţă extrem de discretă pe piaţă, singurele informaţii disponibile fiind cele publice.

Când au luat decizia de a închide prima fabrică, nemţii au invocat mai multe motive, însă majorările constante ale salariului minim pe economie au fost principalul factor, spuneau atunci sursele ZF. Şi la acel moment, ca şi acum, salariile din industria de încălţăminte sunt mult sub media pe economie. Ba chiar, sunt printre cele mai mici, uneori apropiate de minim mai degrabă decât de nivelul mediu.

Câştigul mediu în industrie (tăbăcirea şi finisarea pieilor; fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor) este de 2.643 de lei net lunar, arată datele de la INS aferente lunii martie 2022. Spre comparaţie, salariul mediu net pe economie era în aceeaşi lună de aproape 4.000 de lei.

În producţia de încălţăminte salariul mediu a crescut cu 17% în ultimul an, susţinut de evoluţia economiei şi de criza forţei de muncă acută din domeniu. E vorba de o industrie care foloseşte intens forţa de muncă, mai exact fabricile ajung să aibă sute sau chiar peste 1.000 de salariaţi fiecare.

ara Shoes nu este singura companie care a luat decizia de a-şi reduce sau chiar închide activitatea locală. Acelaşi lucru au făcut şi elveţienii de la Rieker, care au renunţat în 2019 la cele două fabrici din România. Ei invocau atunci lipsa forţei de muncă, productivitatea redusă şi salariile devenite prea mari. Fiecare dintre cele două companii au fost cândva locul unu sau doi în topul producătorilor de încălţăminte din România. Acum, când România a devenit prea scumpă, aceste firme caută destinaţii cu salarii mai mici fie în Asia – deşi criza transporturilor pune piedici în calea unei astfel de dezvoltări -, fie în Balcani, Turcia şi Republica Moldova.

Sunt câteva sute de unităţi de producţie din industria de modă sau încălţăminte care s-au închis din aceste considerente în ultimii ani, deşi există în continuare jucători mari, care dezvoltă operaţiunile locale.

În total, la final de 2020 în România mai existau circa 1.650 de firme care produceau încălţări şi genţi, acestea având afaceri cumulate de aproape 3,7 mld. lei, arată datele de la Registrul Comerţului. Businessul se află pe un trend descendent, la fel şi numărul de salariaţi care a ajuns la 32.000.

Spre comparaţie, în 2017, cel mai bun an pentru businessul ara shoes România, cifra de afaceri a industriei era de 5,6 mld. lei, iar numărul de salariaţi se situa în jur de 50.000. Atunci România era unul dintre cei mai mari 20 de exportatori de încălţăminte din lume. Deşi e în continuare un nume important în domeniu, piaţa locală a pierdut teren în ultimii ani, marcaţi de pandemia de COVID-19 care a dat peste cap multe domenii, inclusiv retailul de modă.

Cei mai mulţi jucători din domeniu sunt producători în sistem de lohn, astfel că depind de marile branduri pentru comerţ. Puţine sunt iniţiativele directe, cum e cazul celor ale ara sau Rieker.

Germanii de la ara au venit pe piaţa locală în 1998 şi au investit peste 20 de milioane de euro în două unităţi de producţie, conform singurelor date oferite de companie acum aproape un deceniu. Fabricile produceau milioane de perechi de pantofi anual, încălţăminte ce lua exclusiv drumul exportului. Oficialii companiei spuneau atunci că grupul a venit pe piaţa locală atras de forţa de muncă ieftină şi de apropierea de principala piaţă, Germania.

Grupul ara deţine, la nivel internaţional, acţiuni şi în cadrul Lloyd Shoes şi Legero Shoes. Aceste firme au producţie în România la rândul lor, însă fiecare este operată independent. Totuşi, toate trei au aceeaşi adresă în judeţul Bihor, localitatea Valea lui Mihai. La Registrul Comerţului fiecare figurează cu alt acţionar.

În 2021, businessul Lloyd Shoes a scăzut şi el, deşi cu doar 10%, în timp ce cifra de afaceri a Legero s-a triplat în România. Numărul de salariaţi e însă pe trend descendent.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
business,
romania,
scadere,
inchidere,
salariati

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.