Incă o companie mare din România îşi închide producţia şi CONCEDIAZĂ 1.200 de oameni

Autor: Roxana Rosu Postat la 17 iulie 2020 887 afişări

Incă o companie mare din România îşi închide producţia şi CONCEDIAZĂ 1.200 de oameni

Combinatul de Oţeluri Speciale Târ­govişte (simbol bursier COS), aflat în insolvenţă, a anunţat că intenţionează să-şi sisteze activitatea de producţie şi să concedieze 1200 de angajaţi.

”Societatea, prin administrator special si administrator judiciar, a notificat oficial, in baza art. 69 (1) din Codul Muncii, cele doua sindicate existente in societate ca intentioneaza sistarea activitatii de productie pe termen nedefinit, respectiv desfiintarea unui numar mare de posturi, ceea ce va antrena o serie de concedieri colective. Din analiza realizata se preconizeaza ca sistarea activitatii de productie va determina desfiintarea unui numar de aproximativ 1200 de posturi”, se arată într-un anunţ publicat la Bursă.

Decizia a fost determinată de situaţia generală a combinatului, ca urmare a problemelor financiare, agravate de lipsa activităţii în contextul pandemiei, timp în care compania a suportat din fonduri proprii indemnizatiile de somaj tehnic ale salariatilor.

Sistarea producţiei şi concedieraa angajaţilor sunt motivate şi de imposibilitatea continuarii productiei in lipsa capitalului de lucru, precum si de necesitatea  de a nu creste datoriile provenite din activitatea curenta precum si epuizarea resurselor financiare din care s-ar fi putut asigura plata indemnizatiilor de somaj ethnic, se precizează în anunţ.

Compania este deţinută de Mazur Investments Ltd din CIpru, cu 86%, şi de statul român cu 4%.

Potrivit anunţului, creditorii societăţii au aprobat în octombrie 2019 un plan de reorganizare care prevedea vânzarea combinatului către Laminorul Danube Mettallurgical Enterprise, deţinută de compania poloneză Sunningwell International Polska, conform ofertei depuse de catre acestea in schimbul unui pret care ar fi constituit sursa financiara pentru plata integral a datoriilor bugetare si salariale.

Planul a fost ulterior atacat în instanţă de un creditor al COS Târgovişte. În urma acestei măsuri, Laminorul Danube Mettallurgical Enterprise a anunţat administratorul judiciar privind imposibilitatea de a face plata în condiţii de incertitudine.

În plus, investitorul a decis suspendarea contractului de închiriere a activelor COS după ce Polonia a instituit măsuri severe de restricţionare a activităţilor economice.

COS Târgovişte a încheiat 2019 cu venituri din vânzări de 590.8 milioane lei şi un profit net de 140.4 milioane lei. Activele companiei se ridică la 319 miliaone lei, iar datoriile la 543 milioane lei.

În T1 2020, afacerile  companiei s-au redus la 19 miliaone lei, faţă de 158 milioane lei în T1 2019, şi a raportat piederi de 24 milioane lei, faţă de 14 milioane lei în perioada similară a anului trecut. 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
anunt,
productie,
combinat,
angajati,
epuizare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.