În timp ce toată lumea îşi bate capul în legătură cu coronavirusul, o problemă care a făcut deja milioane de victime nu este băgată în seamă de nimeni

Autor: Ioana Matei Postat la 06 martie 2020 9043 afişări

În timp ce toată lumea îşi bate capul în legătură cu coronavirusul, o problemă care a făcut deja milioane de victime nu este băgată în seamă de nimeni

„De ce nu tratăm criza climatică la fel precum criza coronavirusului?” se întreabă jurnalistul Owen Jones într-un editorial publicat de theguardian.com. 

El scrie că schimbările climatice au ucis deja oameni în masă şi ameninţă în continuare milioane de oameni; totuşi, această criză nu este tratată cu aceeaşi urgenţă precum a coronavirusului. 

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), mai mult de 3.000 de persoane au murit din cauza acestui virus. Poluarea aerului ucide anual aproximativ 7 milioane de persoane în fiecare an. 

Totuşi, nu au existat întâlniri de urgenţă pentru rezolvarea acestei crize.

„Criza creată de coronavirus este tratată ca un pericol iminent, dar criza încălzirii globale este prezentată în continuare ca un pericol abstract ale cărui consecinţe sunt la decenii distanţă de noi.”

În 2018, mai mult de 60 de milioane de persoane au fost afectate de consecinţele vremii extreme şi ale schimbărilor climatice, dintre care 1.600 au fost ucişi în Europa de valuri de căldură şi de incendii. Mozambic, Malawi şi Zimbabwe au fost devastate de ciclonul Idai, în timp ce uraganele Florenţa şi Michael au cautat daune de 24 de miliarde de dolari economiei Statelor Unite. 

Pandemiile şi crizele climatice ar putea să meargă chiar mână în mână: cercetările arată că schimbările de vreme pot conduce speciile înspre altitudini mai mari, astfel ar puta fi puşi în contact cu boli cei care au imunitatea slab dezvoltată.

„Există o diferenţă semnificată între coronavirus şi încălzirea globală, desigur. Nu ştiam că va veni coronavirusul, dar ştiam că va veni încălzirea globală”, subliniază el. 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.