Compania româneasca ce poate intra în faliment dacă statul nu o ajută. Este cea mai mare companie de profil din Europa, dar cu toate acestea are pierderi de 40 de milioane de dolari

Autor: Luiza Paraschivu, Mediafax Postat la 06 martie 2020 854 afişări

Compania româneasca ce poate intra în faliment dacă statul nu o ajută. Este cea mai mare companie de profil din Europa, dar cu toate acestea are pierderi de 40 de milioane de dolari

Alro Slatina, singurul producător de aluminiu din România şi una dintre cele mai mari companii de profil din Europa, este la un pas să-şi închidă porţile, susţin sindicaliştii. Uzina are pierderi de 40 milioane de dolari în primele luni ale anului.

Potrivit liderilor de sindicat de la Alro Slatina, din cauza preţului mare al energiei electrice, a taxelor, dar şi a lipsei comenzilor provocate inclusiv de epidemia de coronavirus, vânzările companiei au scăzut considerabil, iar uzina a înregistrat pierderi de peste 40 de milioane de dolari în primele luni ale acestui an.

Liderul Sindicatului „Aluministul”, Constantin Popescu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că uzina este pe punctul de a se închide.

„Situaţia la Alro este dintre cele mai grave. Alro se află, datorită preţului la energie, a preţului internaţional la aluminiu, datorită coronavirusului, într-o situaţie destul de gravă. În ultimii trei ani, preţul energiei a crescut cu 50 la sută, iar alte taxe pentru certificatele de emisie de la 5 la 29 de euro, etc. Toate lucrurile astea duc către închiderea Alro şi disponibilizări masive, peste 20 de mii de oameni care depind direct sau indirect de uzină. (...) Avem pierderi foarte mari, în jur de 40 de milioane de dolari, cel puţin, în primele luni ale anului. Importurile-exporturile au scăzut. Producţiile sunt diminuate peste tot, nu mai cumpără. Toată lumea se teme”, a spus Constantin Popescu.

Potrivit acestuia, uzina ar putea fi salvată dacă guvernul ar ajuta cu suma de bani pe care Alro o plăteşte pentru emisiile de noxe. Sindicaliştii ameninţă că dacă statul nu se va implica, vor închide uzina.

„Noi nu avem certificate verzi, ca toţi producătorii de energie. Plătim taxa pentru emisiile de noxe. Certificatele verzi se includ în preţ şi atunci îţi dă un preţ mult mai mare. Noi, fiind un producător energofag, aşa cum sunt şi întreprinderile de acest gen din toată lumea, plătim inclusiv acele certificate verzi la preţuri exagerate, iar, conform directivelor europene, o parte din aceşti bani revin României. 50 la sută din banii ăştia merg către stat ca să facă investiţii în mediu, 15 la sută se returnează marilor consumatori. Nu e vorba numai de ALRO, e vorba despre 15 domenii de activitate din industrie. Noi vrem să ne dea aceşti bani. Ministrul Mediului a zis că ne vor da banii în august. Degeaba ni-i dau atunci, că n-o să mai fim. (...) Dacă în 30 de zile nu se iau măsuri, vom face proteste, iar ca măsură ultimă, extremă, o vom închide noi şi nu lăsăm ca pertfidismul altora să închidă întreprinderea. (...) Ăsta e capăt de drum. Dacă Guvernul României vrea să guverneze creşteri de capre şi de oi, să o facă, dar să ne spună cel puţin”, a mai spus liderul de sindicat de la Alro Slatina.

Potrivit unei informări postate pe site-ul oficial al companiei, Alro a înregistrat, în 2019, o cifră de afaceri de 2,8 miliarde lei, în scădere cu 7% faţă de 2018, şi o pierdere netă de 68 de milioane de lei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
alro,
sindicalişti,
închidere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.