În timp ce Europa luptă cu populismul, un vechi „prieten” bate la uşă: Comuniştii din Cehia prind curaj şi încep să îşi popularizeze programul

Autor: Alex Ciutacu Postat la 17 septembrie 2018 156 afişări

În timp ce Europa luptă cu populismul, un vechi „prieten” bate la uşă: Comuniştii din Cehia prind curaj şi încep să îşi popularizeze programul

Ordinea politică din Europa este ameninţată în prezent de un nou val de naţionalism, însă în Republica Cehă, vechea gardă comunistă încearcă să revină în primplan, potrivit Bloomberg.

În contextul în care forţele populiste schimbă ordinea în guvernele europene începând cu Italia şi cu Suedia, miliardarul ceh Andej Babis a avut nevoie de susţinerea comuniştilor pentru a câştiga în luna iulie un vot de încredere şi pentru a-i fi aprobat noul plan naţonal de calcul al pensiilor.  

Acest lucru le-a oferit comuniştilor cea mai mare capacitate de influenţă asupra puterii de la prăbuşirea regimului în 1989 până în prezent.

La mai puţin de trei luni de la acest incident politic, comuniştii au început deja să devină vocali. Vojtech Filip, cel mai longeviv preşedinte de partid comunist de după revoluţie, îşi asumă public laudele pentru creşterea pensiilor şi susţine că se implică acum în negocierile pentru creşterea salariului minim.

„Modelul neoliberal a intrat într-o criză”, spune Filip într-un interviu în Praga. „Cea mai atractivă parte din programul nostru este justiţia socială, care nu există acum. S-a mărit enorm gaura socială dintre bogaţi şi săraci”.

De la trecerea spre democraţie, Republica Cehă a trecut printr-un proces dureros atât din punct de vedere politic cât şi din punct de vedere economic, în încercarea de a se transforma într-un potenţial membru al NATO şi al UE. Acum Republica Cehă este un membru mai bogat decât alte state precum Portugalia şi Grecia.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cehia,
incercare,
europa

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.