In sfarsit, irakienii isi fac un nou guvern

Postat la 28 noiembrie 2010 36 afişări

Premierul irakian in exercitiu, Nuri al-Maliki, a fost desemnat de presedintele Jalal Talabani sa formeze un nou guvern, dupa mai mult de opt luni de criza politica.

Al-Maliki, care este seful Aliantei Nationale, majoritara in parlament, are la dispozitie 30 de zile pentru a forma un guvern si pentru a repune in functiune institutiile politice ale statului irakian, dupa cele opt luni de controverse care au urmat alegerilor parlamentare de la 7 martie.

Dupa luni de negocieri fara succes, principalele formatiuni, dintre care nici una nu detine majoritatea necesara pentru a guverna singura, au ajuns la 10 noiembrie la un acord cu privire la impartirea puterii, salutat de majoritatea capitalelor straine. Ca si precedenta forma de organizare a statului irakian, acordul consta in distribuirea dupa modelul confesional a celor mai inalte functii in stat: presedintia a ramas unui kurd, conducerea guvernului unui siit, iar minoritatea sunnita pastreaza presedintia parlamentului.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/in-sfarsit-irakienii-isi-fac-un-nou-guvern-7756575
7756575
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.