În plin sezon al infecţiilor respiratorii, în farmacii se găsesc cu greu sau chiar deloc antibioticele pentru copii

Autor: Mirabela Tiron Postat la 31 octombrie 2022 45 afişări

În plin sezon al infecţiilor respiratorii acute, în farmacii cu greu se găsesc antibiotice pentru copii, iar unele suspensii au dispărut complet, potrivit Asociaţiei Farmaciilor Inde­pen­dente Ethica

În plin sezon al infecţiilor respiratorii, în farmacii se găsesc cu greu sau chiar deloc antibioticele pentru copii

♦ Asociaţia Farmaciilor Independente Ethica: Situaţia este fără precedent. Autorităţile nu se implică pentru a rezolva această criză ♦ Statul să îşi facă stocuri pentru medicamentele de bază, autorităţile nu au nicio reacţie şi nici nu ştiu consumul real.

În plin sezon al infecţiilor respiratorii acute, în farmacii cu greu se găsesc antibiotice pentru copii, iar unele suspensii au dispărut complet, potrivit Asociaţiei Farmaciilor Inde­pen­dente Ethica (AFIE). Statul ar trebui să ia măsuri rapide pentru a rezolva criza lipsei de medicamente.

„Odată cu începerea şcolii şi întoarcerea copiilor în colectivităţi, suprapuse peste sezonul rece, infecţiile respiratorii acute sunt din ce în ce mai întâlnite şi realitatea cruntă este că nu avem cu ce să tratăm copiii care au nevoie de antibiotic. Vorbim de cazuri concrete de copii care se recuperează foarte greu sau necesită internare pentru că banalele antibiotice, în special siropuri sau suspensii orale de uz pediatric, nu se găsesc. Este o situaţie extrem de gravă, iar noi ca farmacişti ne vedem neputincioşi în a o rezolva“, a declarat farmacista Cristina Pavel, preşedinte al Asociaţiei Farmaciilor Independente Ethica (AFIE).

ZF nu a primit niciun răspuns de la Ministerul Sănătăţii şi nici de la Agenţia Naţională a Medicamentului până la închiderea ediţiei print.

Pe lista medicamentelor care nu  se găsesc sau  sunt în farmacii în cantităţi insuficiente (în special sub formă de sirop sau suspensie orală pentru copii) se află amoxicilină cu acid clavulanic, cefuroximă, cefaclor, cefalexină, claritro­micină, fenoximetilpenicilină, chiar şi ibuprofen sirop, potrivit AFIE.

„Primim cantităţi foarte mici, dacă vin 10  reţete într-o zi pentru antibiotice de copii rămânem fără aceste cutii, sunt medicamente de import“, a spus pentru ZF o farmacistă dintr-un lanţ local.

Criza de medicamente ţine de faptul că statul nu asigură stocuri la medicamentele de bază. Mai mult, tot mai multe medicamente ieftine dispar de pe piaţă.

„Lipsa reacţiilor autorită­ţilor este de ani de zile. Statul nu îşi asumă să facă stocuri pentru medicamentele esen­ţiale şi nici nu ştie de fapt ce con­sum avem la aceste medica­mente, nici la copii şi nici la adulţi, deşi ar putea să aibă o situaţie de la Casa de Sănătate, care decontează aceste antibio­tice. Autorităţile nu au luat nicio măsură preventivă pentru a se pregăti pentru acest sezon, începe sezonul virozelor după doi ani de pandemie“, a spus pentru ZF Dragoş Damian, CEO al producă­torului  de medicamente Terapia Cluj.

El mai spune că la nivel inter­naţional producătorii de medi­camente au redus can­tităţile produse în pande­mie, iar acum nu mai fac faţă solicitărilor. 

„Copiii s-au dus în comunitate acum şi nevoia de medicamente a crescut, statul nu a luat nicio măsură preventivă, vedem furtuna perfectă. Vedem discontinuitatea unor medicamente în România şi pe fondul politicii preţului cel mai mic tot mai multe medicamente ieftine dispar de pe piaţă“, a mai spus Damian.

Farmaciile fac constant eforturi pentru a se aproviziona corespunzător cu medicamentele necesare,  „prin eforturi înţelegem faptul că o foarte mare parte a timpului unui farmacist este ocupată cu procurarea de medicamente - fie discutând cu fiecare distribuitor în parte, fie direct cu producătorii, fie întrebând alţi colegi farmacişti, fie chiar prin sesizări către Agenţia Naţională a Medicamentului. Cu toate acestea, nu de puţine ori se întâmplă ca anumite produse să nu se găsească pentru o perioadă de timp mai lungă sau în anumite regiuni geografice“, potrivit oficialilor AFIE.

Pacienţii sau aparţinătorii de foarte multe ori sunt nevoiţi să se întoarcă la medic pentru a li se schimba tratamentul din cauza lipsei produselor sau sunt nevoiţi să parcurgă zeci de kilometri în speranţa că vor găsi medicamentele necesare pe stocul vreunei farmacii. „Probabil, dacă situaţia nu se rezolvă, vom vedea mult mai multe cazuri agravate, mult mai mulţi copii la urgenţe sau internaţi în spital pentru afecţiuni care puteau fi tratate acasă. Autorităţile trebuie să fie informate şi trebuie să ia măsuri pentru minimizarea efectelor acestei crize şi pentru a readuce pe piaţa din România cantităţile necesare de antibiotice“, a mai declarat Cristina Pavel, preşedinte al Asociaţiei Farmaciilor Independente Ethica.

Este nevoie de o  reformă reală dar şi de politici publice în domeniul medicamentelor pentru sănătatea publică şi individuală a fiecărui pacient, potrivit AFIE..

„Asociaţia Farmaciilor Independente Ethica face un apel public prin care solicită autorităţilor, Ministerului Sănătăţii şi Agenţiei Naţionale a Medicamentului, să rezolve această situaţie gravă cu care părinţii copiilor se confruntă şi care poate să aibă efecte importante în sănătatea acestor copii pe termen lung“

Mai mult, discontinuităţi ale altor medicamente, în special a celor ieftine, sunt din nou anunţate de către producătorii de medicamente, ceea ce pune o şi mai mare presiune asupra farmaciilor pentru a se aproviziona, au mai transmis oficialii AFIE.

„Astăzi însă tragem un semnal public de alarmă deoarece situaţia din această toamnă este fără precedent în ţara noastră şi autorităţile nu se implică în rezolvarea acestei crize. În plin sezon rece, în România lipsesc antibioticele, în special cele pentru copii“

 Un alt produs care lipseşte în ultima perioadă, cu un impact semnificativ asupra persoanelor care suferă de afecţiuni din sfera neurologică sau psihiatrică, este carbamazepina. Chiar dacă în ultima lună, produsul a început să reapară în stocuri, din păcate cantităţile sunt insuficiente pentru nevoia pacienţilor, iar de multe ori farmaciile sunt condiţionate de achiziţionarea a altor produse pentru a putea procura carbamazepina, potrivit AFIE.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.