Hugo Chavez, preşedintele Venezuelei, a murit

Postat la 06 martie 2013 61 afişări

Preşedintele Hugo Chavez a murit, marţi, după doi ani de luptă cu cancerul, încheind astfel o perioadă de 14 ani în care s-a aflat la cârma ţării, transmit agenţiile de presă.

Chavez avea 58 de ani. În decembrie, liderul venezuelean s-a operat în Cuba, iar de atunci nu a mai avut nicio apariţie publică.

Anunţul decesului a fost făcut de vicepreţedintele Nicolas Maduro.

Hugo Chavez s-a născut în 1954 într-un sat din sudul ţării, unul dintre cei şapte copii ai unui cuplu de învăţători. A făcut armata ca paraşutist şi a ajuns locotenent-colonel. A înfiinţat Mişcarea Revoluţională Bolivariană (după numele eroului naţional venezuelean Simon Bolivar) în 1982, pentru ca zece ani mai târziu să conducă o revoltă militară contra preşedintelui de atunci, Carlos Andres Peres. După eşecul loviturii de stat a făcut închisoare timp de doi ani, fiind eliberat de preşedintele Rafael Caldera. A înfiinţat apoi un nou partid, Mişcarea celei de a Cincea Republici, cu care a câştigat alegerile prezidenţiale din 1998, acuzând partidele tradiţionale de corupţie. A fost reales în 2000, 2004, 2006 şi 2012, mizând pe cartea unui naţionalism economic şi a unui antiamericanism pronunţat.

A fost acuzat de populism şi de tendinţe dictatoriale, dar a rămas pe poziţii, inclusiv graţie ambiţiilor sale de lider regional şi internaţional capabil să ţină piept expansiunii intereslor SUA în America Latină. A lui a fost iniţiativa de creare a Alianţei Bolivariene a Popoarelor Americii Noastre (ALBA), grup de state format din Cuba, Ecuador, Bolivia, Nicaragua, Venezuela, Antigua, Dominica şi St. Vincent, care a intenţionat inclusiv să introducă o monedă regională comună numită "sucre".

Hugo Chavez avea patru copii - trei fete şi un băiat - din două căsătorii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
hugo chavez,
venezuela,
deces,
presedinte,
cancer
/actualitate/hugo-chavez-presedintele-venezuelei-a-murit-10641493
10641493
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.