Harta verde a României. Potenţial istoric pentru energia verde în România, pe hârtie, dar probleme cât se poate de reale: lupta pentru forţa de muncă şi echipamente deja a început

Autor: Roxana Petrescu Postat la 30 noiembrie 2021 274 afişări

România este în zorii unui nou val de investiţii în energia verde, dovada reală fiind „inflaţia“ de avize sau con­tracte de racordare la reţea semnate anul acesta. De la hârtie la şantier însă mai sunt de trecut bariere legislative, găsirea oamenilor şi accesul la echipamente fiind provocări la fel de importante.

Constanţa şi Tulcea au concentrat jumătate din toate proiectele verzi din România, cele două judeţe fiind în pole-position şi pentru atragerea investiţiilor din cel de-al doilea val de regenerabile, arată datele centralizate de ZF pe baza informaţiilor Transelectrica. Dincolo de bătălia pentru echipamente, identificarea forţei de muncă riscă să devină o altă problemă pentru al doilea val al dezvoltării energiei verzi pe plan local.

România este în zorii unui nou val de investiţii în energia verde, dovada reală fiind „inflaţia“ de avize sau con­tracte de racordare la reţea semnate anul acesta. De la hârtie la şantier însă mai sunt de trecut bariere legislative, găsirea oamenilor şi accesul la echipamente fiind provocări la fel de importante.

Dincolo de bătălia pentru echipamente, identificarea forţei de muncă riscă să devină o altă problemă pentru al doilea val al dezvoltării energiei verzi pe plan local.

„Fie că sunt prin fonduri neram­bursa­bile, fie pe banii investitorilor, estimările sunt că probabil o să ne apropiem de 4.000-5.000 MW noi în 2025-2026 pe zona de producţie de regenerabilă. Pe de altă parte, nu avem o universitate care să predea energia verde, avem doar cursuri de specializare. Nu avem capacitatea să pregătim suficienţi oameni pentru noul val de investiţii“, a avertizat recent Sebastian Enache, business development manager în cadrul grupului Monsson, cel mai mare dezvoltator local de proiecte eoliene.

Informaţiile venite de la cei mai puternici jucători din dome­niu arată că anul viitor va fi primul în care în România se vor instala proiecte noi de producere a energiei eoliene şi solare, avansul tehnologic reducând semni­ficativ costurile de instalare.

Primul val de regenerabile a avut loc în perioada 2009-2014, piaţa fiind complet blocată după schimbarea drastică, în 2012, a schemei de sprijin pentru energia verde.

Estimările celor mai mari jucători din domeniu prevăd o capacitate nouă de circa 200-300 MW în primii doi ani, pentru ca apoi instalările să ajungă la circa 500 MW. De asemenea, tehno­logia va fi nouă, astfel că vor fi aduse în România turbine noi, de 5-7 MW, cu o înălţime de 150 de metri, o eficienţă de 32-40%. În acest moment, randamentul mediu al eolienelor din România este de 20-30%, cele mai mari turbine montate fiind de 3 MW.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.