Guvernul Viktor Orban condiţionează aprobarea bugetului UE de politicile privind imigraţia

Autor: Mihai Draghici Postat la 18 noiembrie 2020 38 afişări

Guvernul Viktor Orban condiţionează aprobarea bugetului UE de politicile privind imigraţia

Guvernul Viktor Orban a justificat, miercuri, blocarea bugetului Uniunii Europene şi în contextul politicilor privind imigraţia, nu doar din cauza mecanismului de respectare a normelor statului de drept, criticând abordarea flexibilă a Bruxellesului faţă de primirea extracomunitarilor.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a argumentat că mecanismul privind statul de drept are rolul de a forţa statele membre UE să primească imigranţi din Africa şi Orientul Mijlociu. "Protejarea graniţelor şi apărarea ţării de imigranţi va fi considerată de Bruxelles o încălcare a legii", a declarat Viktor Orban, potrivit ediţiei în limba germană a agenţiei Reuters.

"Raportarea la principiile statului de drept a devenit un instrument politic şi ideologic" în dezbaterile privind imigraţia, a subliniat Viktor Orban, conform site-ului HGV.hu.

Guvernul de la Budapesta acuză, într-un comunicat, că "Bruxellesul depune eforturi de mulţi ani pentru a face Europa un continent al imigraţiei. Birocraţii de la Bruxelles pregătesc utilizarea fondurilor UE pentru susţinerea imigraţiei, astfel că doar ţările care vor accepta imigranţi vor fi considerate ca respectând normele statului de drept", susţine Guvernul Ungariei.

Liderii statelor Uniunii Europene urmează să se reunească joi, prin videoconferinţă, pentru a discuta despre măsurile antiepidemice, dar şi despre impasul aprobării bugetului multianual.

Germania, ţară care exercită Preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene, a cerut marţi Ungariei şi Poloniei să aprobe bugetul UE şi Fondul de relansare economică post-pandemie, iar Guvernul de la Varşovia a anunţat că aşteaptă o soluţie de compromis.

Ungaria şi Polonia au blocat, luni după-amiază, o procedură necesară adoptării Bugetului multianual comunitar şi Planului european de relansare economică. În cursul unei reuniuni a ambasadorilor UE, reprezentanţii Ungariei şi Poloniei au blocat procedura Deciziei Propriilor Resurse, necesară aprobării Fondului UE de relansare economică. "Ambasadorii UE nu au putut obţine unanimitatea necesară pentru iniţierea procedurii scrise, din cauza rezervelor exprimate de două state membre", a anunţat Preşedinţia germană a Consiliului Uniunii Europene.

Ungaria şi Polonia au semnalat în mai multe rânduri că nu sunt de acord cu noul mecanism privind respectarea normelor statului de drept, avertizând că ar putea bloca aprobarea bugetului multianual comunitar şi a Fondului de relansare economică.

Preşedinţia germană a Consiliului UE tocmai a ajuns la un acord cu Parlamentul European privind bugetul comunitar pentru perioada 2021-2027. Dar, pentru a intra în vigoare, proiectul de buget multianual, în valoare de 1.074,3 miliarde de euro, şi Fondul de relansare de 750 de miliarde de euro trebuie aprobate formal de Parlamentul European şi de Consiliul UE. Votul în Consiliul UE este prin unanimitate, astfel că un singur stat membru poate bloca adoptarea deciziei.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a avertizat recent, într-o scrisoare trimisă liderilor Uniunii Europene, că va bloca aprobarea proiectului de buget multianual dacă va fi introdusă clauza privind respectarea normelor statului de drept. "Deşi Ungaria se simte obligată să coopereze, în contextul noilor evoluţii, este posibil să nu asigurăm unanimitatea care este necesară pentru aprobarea formală a proiectului bugetar decis în iulie", a transmis Viktor Orban în scrisoare. Viktor Orban consideră că mecanismul privind respectarea statului de drept conţine "definiţii neclare privind încălcarea normelor", astfel că "pot apărea abuzuri politice".

Preşedinţia germană a Consiliului Uniunii Europene a ajuns la un acord cu negociatorii Parlamentului European privind un mecanism de condiţionare a accesului la fonduri comunitare de respectarea normelor statului de drept, un sistem care ar putea funcţiona prin majoritate calificată. Acordul provizoriu a fost obţinut pe baza recomadărilor formulate la summitul Consiliului European desfăşurat în iulie şi trebuie aprobat formal de Consiliul UE şi de Parlamentul European. Conform unor oficiali UE citaţi de publicaţia germană Der Spiegel, Comisia Europeană va formula propunerile oficiale de sancţionare a unui stat care nu respectă normele statului de drept. Decizia de sancţionare va fi luată de Consiliul UE prin majoritate calificată: voturile a 15 state UE, reprezentând 65% din populaţia UE (o procedură numită şi regula "dublei majorităţi").

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ungaria,
ue,
imigraţie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.