Guvernul PNL/PSD umblă la puşculiţele companiilor de stat: a fost publicată în Monitorul Oficial ordonanţa care prevede repartizarea de dividende a minimum 90% din profitul pe 2021

Autor: Liviu Popescu Postat la 27 ianuarie 2022 42 afişări

Guvernul PNL/PSD umblă la puşculiţele companiilor de stat: a fost publicată în Monitorul Oficial ordonanţa care prevede repartizarea de dividende a minimum 90% din profitul pe 2021

Cel puţin 90% din profiturile nete pe 2021 ale companiilor din subordinea statului român urmează să fie distribuie sub formă de dividende către acţionari ca urmare a unei prevederi din Ordonanţa de Urgenţă care compensează facturile la energie. Şi nu doar de la companiile de stat ci şi de la regiile autonome înfiinţate de stat.

“Societăţile cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi la regiile autonome înfiinţate de stat, profitul contabil rămas după deducerea impozitului pe profit se repartizează în cuantum de minimum 90% sub formă de vărsăminte la bugetul de stat în cazul regiilor autonome ori sub formă de dividende în cazul societăţilor cu capital integral sau majoritar de stat, în condiţiile legii”, se arată în articolul IV al Ordonanţei de Urgenţă publicată în Monitorul Oficial şi intrată aşadar în vigoare.

Cel mai probabil Executivul “ţineşte” profiturile unor companii precum Nuclearelectrica, Hidroelectrica, Romgaz, adică acelea care au fost avantajate de preţurile ridicate ale energiei, respectiv în special producătorii.

Datele preliminare arată un profit net de 1 mld. lei pentru Nuclearelectrica în 2021 şi de 1,7 mld. lei pentru Romgaz, cele mai mari două companii de stat listate la Bursa de la Bucureşti. Aplicând o cotă de repartizare de 90% şi pe baza preţurilor curente de tranzacţionare rezultă randamente ale dividendelor de 7% în cazul SNN şi de 11% pentru SNG.

Acestea sunt calcule realizate pe datele preliminare din bugetele publicate de cele două companii şi pot apărea diferenţe de raportări. Cele două companii vor publica în curând rezultatele financiare complete.

Executivul vine însă şi cu o menţiune. “În cazuri temeinic justificate, Guvernul poate aproba prin hotărâre repartizarea la bugetul de stat, sub formă de vărsăminte la bugetul de stat în cazul regiilor autonome ori sub formă de dividende în cazul societăţilor cu capital integral sau majoritar de stat, a unei cote mai mici de 90% din profitul contabil rămas după deducerea impozitului pe profit, dar nu mai puţin de 50% din acesta”.

Companiile din subordinea statului român au plătit mai mulţi ani la rând aproape integral profiturile din subordine, startul fiind dat pe vremea guvernării PSD din 2017/2018. Banii au mers în special la peticirea bugetului şi în plata pensiilor şi a salariilor.​

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.