Guvernul Greciei rescrie propunerile de reformă prezentate creditorilor internaţionali

Autor: Anca Dumitrescu Postat la 08 iunie 2015 97 afişări

Guvernul Greciei rescrie propunerile de reformă, de 47 de pagini, trimise creditorilor internaţionali, în speranţa încheierii acordului care ar permite deblocarea fondurilor de 7,2 miliarde de euro pe care statul elen mai trebuie să le primească din programul de 240 de miliarde de euro.

Autorităţile de la Atena se concentrează pe ajustarea măsurilor fiscale propuse, pentru a apropia ţintele de venituri cu cele ale creditorilor, relatează Kathimerini.

Coaliţia de guvernare este însă în continuare reticentă la modificarea propunerii referitoare la TVA, pentru care doreşte trei paliere, de 6%, 11% şi 23%, şi nu două, de 11% şi 23%, cum cer instituţiile financiare internaţionale (Comisia Europeană şi FMI).

Oficialii eleni par pregătiţi că crească uşor propunerea privind excedentul bugetului primar de la nivelul de 0,6% din PIB pentru acest an şi 1,5% în 2016. Instituţiile europene au propus un nivel de 1% pentru 2015 şi 2% în 2016.

Guvernul este pregătit să schimbe legislaţia în domeniul pensionării anticipate, pentru a economisi 100 de milioane de euro, dar nu vrea să îndeplinească în totalitate solicitările creditorilor în privinţa reformei pensiilor. Există totodată diferenţe notabile între Grecia şi creditori în problema legislaţiei muncii.

Propunerile modificate urmează să fie discutate de oficialii eleni şi reprezentanţii CE şi ai FMI în următoarele câteva zile, înaintea unei întâlniri de miercuri a premierului elen Alexis Tsipras cu cancelarului german Angela Merkel şi preşedintele francez Francois Hollande, la Bruxelles.

Grecia trebuie să achite FMI în iunie datorii scadente în valoare de 1,6 miliarde de euro, iar plăţile, care ar fi trebuit să aibă loc în patru rate, au fost amânate, la solicitatea autorităţilor de la Atena, pentru sfârşitul lunii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
GRECIA,
REFORME,
/actualitate/guvernul-greciei-rescrie-propunerile-de-reforma-prezentate-creditorilor-internationali-14425284
14425284
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.