STUDIU: Israelienii şi palestinienii ar câştiga miliarde de dolari dacă ar încheia un acord de pace

Autor: Ioana Bojan Postat la 08 iunie 2015 134 afişări

Israelienii şi palestinienii ar câştiga miliarde de dolari dacă ar face pace, însă ar suferi pierderi economice în cazul altor alternative, în special dacă ar reveni la violenţă, potrivit unui studiu dat publicităţii luni şi citat de Associated Press în pagina electronică.

Organizaţia americană nonprofit RAND Corp. a intervievat aproximativ 200 de oficiali din regiune şi din alte zone pe parcursul a mai mult de doi ani, în cadrul unei cercetări privind costurile conflictului israeliano-palestinian. Principala descoperire a fost că, în urma unui acord de pace, israelienii ar câştiga 120 de miliarde de dolari pe parcursul a zece ani. Palestinienii ar câştiga 50 de miliarde de dolari, ceea ce ar marca o creştere de 36% a venitului mediu pe cap de locuitor, se arată în raport.

În schimb, economia israeliană ar pierde aproximativ 250 de miliarde de dolari în cazul revenirii la violenţă, iar PIB-ul pe cap de locuitor al palestinienilor ar scădea cu 46%, precizează raportul.

Aceste rezultate confirmă argumentele conform cărora pacea este în interesul economic al ambelor părţi.

"Sperăm că analiza şi instrumentele noastre îi pot ajuta pe israelieni, palestinieni şi comunitatea internaţională să înţeleagă mai clar cum evoluează tendinţele în prezent şi să recunoască costurile şi beneficiile alternativelor la actualul ciclu de acţiune, reacţie şi inacţiune", a declarat C. Ross Anthony, unul dintre autorii studiului şi directorul Iniţiativei israeliano-palestiniene a RAND.

Studiul a evaluat cinci scenarii diferite: soluţia cu două state, o retragere unilaterală coordonată, o retragere unilaterală necoordonată, rezistenţa nonviolentă şi o revoltă violentă. În mod nesurprinzător, beneficiile economice pentru ambele părţi au scăzut considerabil cu fiecare alternativă, până la ultima.

Echipele RAND se află în prezent în regiune, prezentându-le rezultatele israelienilor şi palestinienilor.

Oficialii israelieni au refuzat să comenteze rezultatele studiuului, în timp ce oficialii palestinieni nu au putut fi contactaţi imediat pentru comentarii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ISRAEL,
PALESTINIENI,
PACE
/actualitate/studiu-israelienii-si-palestinienii-ar-castiga-miliarde-de-dolari-daca-ar-incheia-un-acord-de-pace-14425281
14425281
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.