Guvernul asculta de Banca Mondiala: instaleaza manageri privati la companiile din energie

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 25 aprilie 2011 19 afişări

Urmand sfatul Bancii Mondiale, Guvernul va incepe in curand demersurile de instalare a unor manageri privati la un sfert din companiile unde este actionar. Ministrul economiei, Ion Ariton, a declarat ca numirea unor manageri privati "va creste increderea investitorilor interesati de proiectele majore din Romania".

Pentru minister, actiunea pare a fi suficienta deocamdata pentru a rezolva problemele complicate si variate ale companiilor din subordine - Termoelectrica, Hidroelectrica, Electrica, Transelectrica, Nuclearelectrica, complexurile Rovinari, Turceni si Craiova, Romgaz, Transgaz, Oltchim, Oil Terminal, Conpet, Petrotrans, Minvest Deva, Romarm, IAR Brasov. Majoritatea sunt din domeniul energetic, cel mai sensibil la ora actuala din cauza presiunii FMI si a Fondului Proprietatea de a incepe privatizarea lor, iar unele se afla pe lista neagra a FMI cu societati propuse pentru restructurare sau lichidare din cauza pierderilor. .

Pentru Franklin Templeton, managerul Fondului Proprietatea, interesat direct de rentabilizarea companiilor si de majorarea participatiilor detinute la ele, instalarea unor manageri privati e doar un inceput: Greg Konieczny, reprezentantul Franklin Templeton, a propus Guvernului din nou listarea Hidroelectrica si a Nuclearelectrica, estimand ca listarea a 36%, respectiv 43% din actiuni va aduce companiilor 2,2, respectiv 1,3 mld. euro, bani care vor putea fi folositi pentru achizitii in tara si in strainatate.

Declaratiile privind managementul privat la societatile de stat vin dupa ce, recent, Ministerul Economiei avansase solutia infiintarii a doua complexuri energetice in Valea Jiului (pentru productia de energie pe huila) si Oltenia (pe lignit), care sa grupeze partile viabile din SNLO si complexurile Craiova, Turceni si Rovinari, respectiv parti din CNH, Deva si Paroseni. In schimb, Hidroelectrica si Nuclearelectrica, sortite initial sa fie incluse in componenta campionilor nationali, ar urma sa vanda la bursa pachete minoritare. Solutia ar urma sa se aplice "daca proiectul campionilor nationali cade", insa el "este imposibil de dus mai departe, pentru ca Banca Mondiala si FMI i se opun", au apreciat analistii Erste/BCR.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/guvernul-asculta-de-banca-mondiala-instaleaza-manageri-privati-la-companiile-din-energie-8188824
8188824
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.