Guvernul a aprobat sporuri de 75-85% pentru personalul medical implicat în lupta cu Covid-19

Autor: Cosmin Pirv Postat la 28 noiembrie 2020 68 afişări

Guvernul a aprobat sporuri de 75-85% pentru personalul medical implicat în lupta cu Covid-19

Guvernul a aprobat, vineri, două acte normative, potrivit cărora, pe perioada stării de alertă, personalul din unităţile sanitare şi serviciile de ambulanţă beneficiază de sporuri pentru condiţii de muncă deosebit de periculoase.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii, este vorba despre Hotărârea pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 153/2018 şi Ordonanţa de Urgenţă privind reglementarea unor măsuri în domeniul sănătăţii cauzate de evoluţia răspândirii infecţiilor determinate de virusul SARS-Cov-2.

„Hotărârea de Guvern prevede pentru perioada stării de alertă şi a celei de urgenţă acordarea sporului pentru condiţii de muncă deosebit de periculoase în procent de la 75% până la 85% din salariul de bază pentru personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar din spitalele unităţile sanitare publice sau din structurile acestora, după caz, inclusiv pentru personalul de specialitate din structurile paraclinice medico-sanitare, implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea şi tratamentul pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19 pe perioada stării de urgenţă şi alertă”, se arată în comunicat.

De asemenea, în aceeaşi perioadă, personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar din serviciile de ambulanţă publice va beneficia de un spor în procent de 80%. Conform reprezentanţilor MInisterului Sănătăţii, acordarea acestui spor se realizeaza fără eliberarea buletinelor de determinare sau, după caz, expertizare a locurilor de muncă emise de către autorităţile abilitate în acest sens.

Conform Ordonanţei de Urgenţă, sporurile nou stabilite se vor plătit atât din Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate, cât şi de la bugetul de stat.

„De asemenea, actul normativ prevede că, în cazul nerespectarii obligaţiilor contractuale de către cabinetele medicilor de familie, casele de asigurări de sănătate cu care se află în relaţie contractuală pot aplica sancţiuni graduale, începând cu avertisment la prima constatare, diminuarea contractului cu 5% la a doua constatare şi 10% la cea de-a treia”, se mai arată în comunicat.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
guvern,
sporuri,
personal medical

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.