Guvernul a aprobat cifrele de şcolarizare pentru învăţământ

Autor: Alexandru Moise Postat la 25 martie 2015 0 afişări

Hotărârea de guvern aprobată, miercuri, prevede asigurarea locurilor corespunzătoare cuprinderii generaţiei de copii/elevi cu vârsta cuprinsă între 3 şi 18/20 de ani atât în învăţământul preuniversitar de masă, cât şi la învăţământul special, precum şi înscrierea în totalitate a copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani, până la 31 august 2015 inclusiv, în clasa pregătitoare. De asemenea, aceasta prevede asigurării continuităţii pregătirii profesionale a elevilor prin organizarea de clase pentru învăţământul profesional şi stagii de pregătire practică.

Astfel, pentru educaţie timpuria timpurie s-au alocat 665.000 de locuri, pentru învăţământul primar, 925.000 de locuri, pentru învăţământul gimnazial, 830.000 de locuri, din care 810.000 la învăţământ cu frecvenţă zi şi 20.000 la învăţământ cu frecvenţă redusă.

În ceea ce priveşte învăţământ liceal s-au alocat 208.000 de locuri, din care 176.000 locuri în clasa a IX-a, învăţământ cu frecvenţă zilnică, 17.000 locuri în clasa a IX-a pentru învăţământul cu frecvenţă la seral şi cu frecvenţă redusă, precum şi 15.000 de locuri în clasa a XI-a, învăţământ cu frecvenţă la seral.

Pentru învăţământ profesional au fost aprobate 53.000 de locuri pentru primul an şi 5.000 locuri pentru stagii de pregătire practică.

Învăţământul terţiar nonuniversitar (organizat în cadrul colegiilor cu o durată de 1-3 ani, în funcţie de complexitatea calificării şi de numărul de credite dobândite) are alocat 30.422 de locuri în anul I, din care pentru învăţământul cu frecvenţă, zi şi seral, 28.000 de locuri, pentru învăţământul special cu frecvenţă, 300 de locuri, pentru învăţământul militar pentru MAI, 1.085 de locuri, pentru învăţământul militar pentru MApN, 797 de locuri şi pentru învăţământul militar pentru MJ, 240 de locuri.

Învăţământ de artă şi sportiv în unităţile de învăţământ cu program de muzică, arte plastice şi coregrafie şi în cele cu program sportiv va avea 38.500 locuri (exclusiv învăţământul liceal), la care se adaugă 53.000 de locuri pentru elevii care se pregătesc pe linie sportivă şcolară.

Învăţământul special pentru copii şi elevi cu deficienţe şi/sau boli cronice din cadrul unităţilor de învăţământ şi/sau a unităţilor sanitare vor avea la dispoziţie 28.450 de locuri.

Numărul de granturi de studii pentru învăţământul superior, la ciclul universitar de licenţă (anul I) este de 62.400 de locuri, la ciclul universitar de masterat, 35.600 de locuri, la rezidenţiat, 4.000 de locuri, iar la ciclul universitar de doctorat, 3.000 de locuri.

De asemenea, actul normativ prevede 6.745 de locuri cu finanţare totală sau parţială din bugetul Ministerului Educaţiei pentru tinerii de origine română din Republica Moldova, ţări învecinate şi diasporă (învăţământ preuniversitar şi superior), la care se adaugă 500 de luni-bursă pentru stagii de specializare ale cadrelor didactice şi mobilităţi studenţeşti şi practică.

Hotărârea de Guvern mai prevede 6.350 de locuri cu finanţare totală sau parţială din bugetul Ministerului Educaţiei pentru cetăţenii străini, conform documentelor bilaterale de cooperare internaţională, la care se mai adaugă 1.700 luni-bursă pentru stagii de specializare.

Defalcarea cifrelor de şcolarizare, în plan regional şi judeţean, pe unităţi şi instituţii de învăţământ, pe specializări, domenii de pregătire, profiluri şi calificări profesionale se va face prin Ordin al Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
GUVERN,
CIFRE ŞCOLARIZARE,

Citeşte pe comedymall.ro

/actualitate/guvernul-a-aprobat-cifrele-de-scolarizare-pentru-invatamant-14053700
comments powered by Disqus
Cum îşi reinventează afacerile micii antreprenori români? Cum îşi reinventează afacerile micii antreprenori români?

Reinventaţi de pandemie Ţi-ai pus toate economiile la bătaie. Ţi-ai vândut, poate, apartamentul sau motocicleta şi ai investit banii într-o afacere. Nu acum, ci în urmă cu câţiva ani. Totul a mers bine. Ai crescut, uşor-uşor, cu paşi mici, dar ai ajuns la profit, iar acum businessul îţi e suficient să trăieşti fără a avea nevoie şi de un job. Ţi-ai îndeplinit visul. Până când, într-o zi pe care nici tu, nici altcineva nu putea s-o prevadă, totul se prăbuşeşte. Totul se închide. Marfa ta, serviciile tale nu-şi mai găsesc acum clienţii. Totul e captiv în izolare, publicul tău ţintă nu mai există, iar dacă există, îşi drămuieşte cu grijă banii pentru o potenţială criză care se prevesteşte.

vezi continuarea
ZF.ro
Măsuri drastice în piaţa muncii. Cum se schimbă contractele de muncă din cauza crizei Măsuri drastice în piaţa muncii. Cum se schimbă contractele de muncă din cauza crizei
Vom ajunge să dăm şi noi ture prin cimitir. Cimitirul economic va fi plin de morţi care nu vor supravieţui crizei
Mediafax
VIDEO Imagini apocaliptice în ZONA ZERO a pandemiei de coronavirus. Scene violente între autorităţi şi chinezi VIDEO Imagini apocaliptice în ZONA ZERO a pandemiei de coronavirus. Scene violente între autorităţi şi chinezi
Ce se va întâmpla cu preţurile produselor din magazinele Mega Image? Compania anunţă „măsuri de urgenţă”
MonitorulApararii
Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte
Ce se întâmplă la Moscova este de bine deopotrivă pentru Rusia şi Putin(?)
MonitorulPartidelor
Apartamentul lui Ungureanu, oferit drept REFUGIU al medicilor în calea COVID-19. „Toţi să facă la fel” Apartamentul lui Ungureanu, oferit drept REFUGIU al medicilor în calea COVID-19. „Toţi să facă la fel”
Demisie „fulger”. Un medic chirurg va conduce Ministerul Sănătăţii. Cine este Nelu Tătaru, propus să preia funcţia după plecarea lui Costache
MonitorulSiguranteiCetateanului
O zi din viata militarilor SMURD, eroi in plina epidemie:  "Tati, ai grija de tine, sa nu vii bolnav acasa!" O zi din viata militarilor SMURD, eroi in plina epidemie: "Tati, ai grija de tine, sa nu vii bolnav acasa!"
Jurnal de pandemie. Prof. Dr. Olga Simionescu: As pune corturi mari la granita si as tine acolo lumea in carantina

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.