REPORTAJ - Românii "au dirijat" concertul Marizei de la Bucureşti:Bogaţi sau săraci, vreau să vă distraţi! - FOTO

Autor: Dorina Călin Postat la 25 martie 2015 42 afişări

Mariza, supranumită "regina muzicii fado", le-a transmis românilor, la începutul concertului pe care l-a susţinut marţi seară, la Sala Palatului din Bucureşti, că ei sunt dirijorii show-ului său şi că, indiferent că sunt "faimoşi sau bogaţi, săraci sau necunoscuţi", trebuie să se distreze.

Marţi seară, puţin după ora 20.00 - când era programat să înceapă concertul -, trei dintre instrumentiştii din trupa Marizei au urcat pe scena Sălii Palatului din Bucureşti, deschizând show-ul. La câteva secunde, în aplauzele frenetice ale publicului, şi-a făcut apariţia şi "regina muzicii fado", îmbrăcată într-o rochie lungă, roşie.

Imediat după primele acorduri, Mariza şi-a salutat publicul, mărturisind că este o plăcere să se întoarcă în România.

"Bună seara, Bucureşti! Ce loc minunat să ne întoarcem aici, la Bucureşti. Ce casă frumoasă! Mulţumesc foarte mult că ne-aţi invitat din nou să venim aici", le-a spus Mariza, în limba engleză, spectatorilor, după care a vorbit şi în portugheză, pentru a le mulţumi prietenilor săi vorbitori ai acestei limbi care au venit la Bucureşti pentru a urmări spectacolul susţinut de ea.

Cântăreaţa a menţionat că ştie cum se spune "mulţumesc!" în limba română şi nu a ezitat să folosească această formulă, pe tot parcursul concertului, pentru a-şi arăta aprecierea faţă de publicul prezent la Sala Palatului.

Deşi, la început, publicul nu a fost atât de "implicat" în a interacţiona cu Mariza, până la finalul concertului, atmosfera s-a încălzit şi spectatorii au cântat şi au aplaudat împreună cu artista.

"Nu sunt obişnuită cu un volum atât de slab de aplauze", le-a spus Mariza spectatorilor.

"Nu îmi pasă dacă sunteţi faimoşi sau bogaţi, săraci sau necunoscuţi, eu vreau doar să vă distraţi, iar aceasta este o seară în care să vă distraţi. Este întuneric, nimeni nu vă vede, deci puteţi să vă distraţi. Haideţi să ne distrăm!", a fost mesajul pe care Mariza l-a transmis spectatorilor.

În cele din urmă, fanii din România ai cântăreţei au ţinut cont de sfatul său şi s-au bucurat de spectacolul pe care aceasta l-a oferit. Atmosfera, pe tot parcursul concertului, a fost una intimă, deşi ar putea părea greu de crezut, fiind un spectacol care a avut loc la Sala Palatului, unde s-au prezentat aproximativ 4.000 de persoane. Însă Mariza a ştiut să le ofere fanilor săi din magia muzicii fado, cântată într-un cadru prietenesc.

Mariza a interacţionat cu spectatorii în cele aproximativ două ore de spectacol, le-a vorbit despre originile sale, despre familia sa, dar i-a şi învăţat să cânte în portugheză.

"Pot să vă dau doar ce sunteţi dispuşi să primiţi. Sunteţi dirijorii acestui concert", le-a spus Mariza spectatorilor.

Publicul i-a urmat sfatul artistei, energia şi entuziasmul spectatorilor resimţindu-se în cele două ore de concert.

De asemenea, artista i-a anunţat pe fanii săi că lucrează la un nou album, care va fi lansat în luna octombrie, spunâdu-le că toată lumea o întreabă cum va fi. "Chiar şi mie mi-ar plăcea să înţeleg cum va fi, dar de un lucru sunt sigură: va fi muzica mea fado, cu personalitatea mea", le-a spus Mariza spectatorilor. Imediat după, a interpretat piesa "Meu Fado Meu", care a fost foarte apreciată de public.

"Rosa Branca", "Primavera", "O Tempo Nao Para" au fost câteva dintre melodiile interpretate de artistă la concertul de la Bucureşti, piese care s-au bucurat de aprecierea publicului.

La sfârşitul show-ului, Mariza şi-a prezentat cei patru intrumentiştii (chitară portugheză, două chitare acustice şi o pereche de tobe) care au ajutat-o pe parcursul concertului, dar a menţionat că are în spate o echipă mult mai mare care face posibile show-urile sale.

"A fost foarte frumos să mă întorc aici să vă cânt. Mulţumesc, ne vedem în curând!", le-a transmis Mariza românilor, înainte de a părăsi scena.

Dar spectatorii au vrut-o înapoi pe scenă, astfel că aplauzele puternice au făcut-o pe Mariza să revină pe scenă şi să le declare fanilor săi că a rămas fără cuvinte având în vedere primirea de care a avut parte.

Dacă la începutul concertului, fotografii au fost cei care s-au aşezat în genunchi pentru a realiza cele mai frumoase poze cu artista, la sfârşitul show-ului, Mariza s-a aşezat în genunchi, în faţa scenei, pentru a primi flori de la copii şi de la bărbaţi şi pentru a-i săruta.

La bis, Mariza a cântat "I Cant Help Falling In Love With You", un cover după piesa lui Elvis Presley, transmiţându-se românilor că s-a îndrăgostit de ei. După acest moment, Mariza a coborât de pe scenă şi a cântat plimbându-se printre spectatori.

Show-ul s-a încheiat ca o mare petrecere, cu dans, muzică şi multă bună dispoziţie.

Cu un repertoriu bine înrădăcinat în istoria clasică a muzicii fado, solista s-a remarcat încă de la debut ca un artist de neegalat, al cărui stil puternic şi voce distinctivă au cucerit întreaga lume. Prin sunetele magistrale specifice acestui stil de muzică, Mariza a reuşit să transforme poveştile culturii tradiţionale portugheze în adevărate legende muzicale care au consacrat-o, devenind una dintre cele mai apreciate prezenţe artistice contemporane pe scena internaţională de world music.

Îmbinând poezia muzicii folk portugheze, cadenţele arabe cu ritmurile africane şi braziliene, Mariza a început să cânte de la o vârstă foarte fragedă, remarcându-se pentru prima dată la concertul de comemorare a celei mai cunoscute artiste de fado a acelor ani, Amalia Rodrigues. Povestea de succes a început în anul 2001, odată cu lansarea albumului de debut, "Fado em Mim", pentru care a primit patru discuri de platină în Portugalia.

La scurt timp de la debut, materialul a propulsat-o pe cântăreaţă pe scena internaţională, obţinând, doi ani mai târziu, premiul BBC Radio 3 pentru cel mai bun artist european de world music. Cel de-al doilea album, "Fado Curvo", se dovedeşte a fi un mare succes, ocupând locul al şaselea în topul Billboard, iar Mariza a devenit astfel artista cu cele mai mari vânzări din istoria muzicală a Portugaliei. În anul 2004, solista a primit premiul Asociaţiei Jurnaliştilor Străini din Portugalia, dar şi European Border Breakers Award. În acelaşi an, cu ocazia Jocurilor Olimpice din Atena, Mariza a fost invitată să cânte în duet alături de Sting piesa "A Thousand Years", aceasta fiind ulterior inclusă pe albumul oficial al JO.

Cu o voce inconfundabilă, a cărei putere îi permite să interpreteze fiecare cuvânt într-o manieră expresivă unică, Mariza a lansat, în anul 2005, cel de-al treilea album de studio, "Transparente", dând dovada unui repertoriu muzical bogat şi de mare impact în spaţiul artistic internaţional. Doi ani mai târziu, odată cu lansarea materialului "Concerto em Lisboa", Mariza a devenit primul artist portughez din istorie nominalizat la cele mai importante premii muzicale din lume - Grammy.

În 2008, Mariza a lansat cel de-al patrulea album din cariera - "Terra" - material care include hituri precum "Alfama" şi "Rosa Branca", având numeroase colaborări cu artişti precum Tito Paris, Concha Buika, Rui Veloso, Ivan Lins şi Dominic Miller. Anul 2010 reprezintă lansarea "Fado Tradicional", album în care Mariza reafirmă conexiunea cu stilul clasic al muzicii fado, întorcându-se la creaţiile celor mai reprezentativi compozitori din istoria genului, precum Alfredo Marceneiro.

Artista a mai cântat în România în mai 2014.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
MARIZA,
FADO,
CONCERT
/actualitate/reportaj-romanii-au-dirijat-concertul-marizei-de-la-bucuresti-bogati-sau-saraci-vreau-sa-va-distrati-foto-14051753
14051753
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.