Guvernatorul BNR către românii cu credite, afectaţi de creşterea dobânzilor: Nu este deloc uşor să plăteşti sume mai mari, dar mesajul nostru de un an şi ceva este că perioada dobânzilor mici a trecut. Nu are rost să mai vindem iluzii. Acestea vor fi dobânzile relativ normale, cu menţiunea că indicele ROBOR a cam sărit calul

Autor: Claudia Medrega Postat la 10 august 2022 135 afişări

Creşterea inflaţiei a determinat BNR să majoreze dobânda de politică monetară de mai multe ori, ajungând la 5,5% în august, ceea ce a antrenat şi creşterea dobânzilor pe piaţa interbancară, precum şi scumpirea creditării. Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a amintit că perioada dobânzilor mici a trecut, susţinând că nu este uşor pentru debitori să plătească sume mai mari pentru ratele la credite.

Guvernatorul BNR către românii cu credite, afectaţi de creşterea dobânzilor: Nu este deloc uşor să plăteşti sume mai mari, dar mesajul nostru de un an şi ceva este că perioada dobânzilor mici a trecut. Nu are rost să mai vindem iluzii. Acestea vor fi dobânzile relativ normale, cu menţiunea că indicele ROBOR a cam sărit calul

Întrebat dacă îi mai sfătuieşte pe români să-şi facă credite în moneda în care sunt remuneraţi, adică în lei, Isărescu a spus că acesta este un sfat general şi fiecare îşi face socotelile la el acasă, amintind că la creditele în valută există riscul valutar. „Sfaturile nu ar trebui să vină de la BNR, pentru că este o relaţie comercială între bănci şi clienţi, fiecare îşi face socoteala“ ♦ În jur de 490.000 de debitori au, cumulat, credite ipotecare standard, credite ipotecare Prima casă şi credite de consum legate de indicele ROBOR, care a trecut de 8%.

Creşterea inflaţiei a determinat BNR să majoreze dobânda de politică monetară de mai multe ori, ajungând la 5,5% în august, ceea ce a antrenat şi creşterea dobânzilor pe piaţa interbancară, precum şi scumpirea creditării. Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a amintit că perioada dobânzilor mici a trecut, susţinând că nu este uşor pentru debitori să plătească sume mai mari pentru ratele la credite.

„Suntem în empatie totală, nu este deloc uşor, nici plăcut, să plăteşti sume mai mari, dar mesajul nostru pe care îl dăm de 1 an şi ceva este că perioada dobânzilor mici a trecut, nu mai revine. Nu mai are niciun rost ca noi şi dumneavoastră să vindem iluzii. Acestea sunt dobânzile relativ normale, cu menţiunea că ROBOR a cam sărit calul, s-a dus cam mult dincolo de ceea ce am întreprins noi cu dobânda de politică monetară“, a spus ieri Isărescu la conferinţa de presă de prezentare a raportului trimestrial asupra inflaţiei.

Perspectiva plafonării inflaţiei anuale în trimestrul trei şi a descreşterii ei ulterioare în mod gradual, după avansul peste aşteptări din iunie la 15%, precum şi ameninţarea cvasistagnării economiei în trimestrele doi şi trei sub impactul războiului din Ucraina şi al sancţiunilor asociate au determinat BNR să reducă cadenţa şi să crească dobânda-cheie în august cu 0,75 puncte procentuale (pp), de la 4,75% până la 5,50%, sub aşteptările celor mai mulţi analişti. În perspectivă, BNR ar putea reduce în continuare cadenţa majorărilor de dobândă la următoarele două şedinţe de politică monetară rămase în 2022 dacă inflaţia se înscrie pe curba descendentă, după cum a sugerat Isărescu.

„Deocamdată, chiar dacă este dureros pentru că nominal cel care are un credit scoate mai mulţi bani din buzunar, dobânda de politică monetară se îndreaptă spre o oarecare normalizare, suntem la jumătate faţă de rata inflaţiei, avem dobânzi real negative. O dobândă de politică monetară între 3 şi 6% este normală, nu anormală, nu este în ceruri“.

În jur de 490.000 de debitori au, cumulat, credite ipotecare standard, credite ipotecare Prima casă şi credite de consum legate de indicele ROBOR, care a trecut de 8%, depăşind dobânda-cheie, care a ajuns în această lună la 5,5%.

Pentru cei cu dificultăţi la plata ratelor la credite guvernatorul BNR a amintit că există unele măsuri precum posibilitatea amânării ratelor, centrul de negociere a diferendelor cu băncile, care funcţionează foarte bine, sau legea dării în plată. „Sunt foarte multe posibilităţi de a negocia situaţiile deosebite pentru cei care nu pot să plătească“.

Isărescu a mai spus că normele de creditare au fost întocmite de aşa natură astfel încât nu orice persoană cu venituri mici se putea împrumuta cu sume mari, cum ar fi suma de 70.000 de euro.

Întrebat dacă îi mai sfătuieşte pe români să-şi facă credite în moneda în care sunt remuneraţi, Isărescu a spus că acesta este un sfat general şi fiecare îşi face socotelile la el acasă.

„Sfaturile nu ar trebui să vină de la BNR, pentru că este o relaţie comercială între bănci şi clienţi, fiecare îşi face socoteala. Sfatul acesta a fost de la noi pentru că apare un element neprevăzut, greu de prevăzut şi care poate să fie şocant cum a fost în cazul creditelor în franci elveţieni, riscul valutar. Şi atunci cel mai bine este ca fiecare să îşi facă împrumutul în moneda în care este plătit.“

„ Acum este o perioadă care poate să fie înşelătoare, mulţi au spus: <am ascultat BNR şi am luat credite în lei, creditele în valută nu au crescut din punct de vedere al costurilor, cursul a fost stabilit şi creditele în lei au crescut foarte mult, ne-a păcălit BNR>. Cam aşa ceva am înţeles eu din presă. De aceea, nu fac altceva decât să revin, fiecare îşi face socoteala, nu este vorba de o păcăleală, riscul la creditul în valută există şi acum. Nu pot să fac prognoze de curs, se poate greşi şi într-o parte. şi în alta“, a explicat Isărescu.

Pe măsură ce BNR a majorat dobânda de politică monetară au crescut şi dobânzile pe piaţa interbancară, însă cu o viteză mult mai mare. Iar aceste dobânzi se transferă în ele din urmă în ratele la credite.

În ceea ce priveşte indicele ROBOR din piaţa interbancară, Isărescu a spus că evoluează în general aproape de dobânda de politică monetară, însă în ultimele 4-5 luni acesta s-a decuplat, băncile „sărind calul“ şi ducând ROBOR-ul mult peste rata-cheie.

ROBOR la 3 luni şi la 6 luni, referinţele la creditele cu dobânzi variabile luate de români până în luna mai 2019, au sărit peste 8%, în timp ce în iulie dobânda-cheie a fost stabilită la 4,75%, iar în această lună a fost majorată de BNR la 5,5%. Dobânda la facilitatea de creditare Lombard a urcat în iulie la 5,75%, iar acum este 6,5%.

Creşterea ROBOR influenţează puternic pozitiv profiturile băncilor prin dobânzile mai mari percepute la credite.

„De regulă între dobânda de politică monetară şi ROBOR există o corelaţie, acesta se mişcă în apropierea dobânzii-cheie. Există un interval, cu 1 procent mai jos este dobânda la depozite şi cu 1 procent peste dobânda de politică monetară este rata Lombard, cu care se acordă credite de ultimă instanţă. Aici se pot finanţa şi băncile. ROBOR de obicei se plimbă între cele două, însă de 4-5 luni ROBOR s-a decuplat. Ca să mă exprim pe “nţelesul dumneavoastră, băncile au cam sărit calul, au suprareacţionat. ROBOR s-a dus “n sus mult peste rata de politică monetară şi coridorul nostru“, a spus Isărescu.

Guvernatorul BNR a explicat că a fost clară tendinţa băncilor şi a traderilor care acţionează în piaţa monetară la termen să privească pesimist viitorul, băncile uitându-se la atmosfera generală din lume, la discuţiile geopolitice, despre foamete, la dezechilibrele majore. Totodată, şi condiţiile de lichiditate au împins băncile „să sară calul cu ROBOR-ul“, BNR înăsprind condiţiile de lichiditate pentru a determina băncile să împingă mai sus dobânzile la depozite, după cum a susţinut Isărescu.

Guvernatorul BNR a recomandat băncilor care stabilesc ROBOR să se uite cu mai mare atenţie la semnalele BNR, la noua prognoză de inflaţie. În iunie inflaţia a sărit de 15% iar BNR prognozează pentru finalul lui 2022 o inflaţie de 13,9%.

Guvernatorul BNR consideră că majorarea dobânzilor poate deveni „foarte periculoasă“ pentru bănci şi debitori dacă s-ar asocia cu recesiunea şi cu pierderea locurilor de muncă. Dacă trebuie să bagi mâna în buzunar şi să scoţi mai mlt decât dublu şi peste mai vine şi pierderea locului de muncă, atunci este mult mai greu“, a menţionat Isărescu susţinând că BNR şi Guvernul trebuie să găseasc? soluţii pentru a evita o recesiune.

Întrebat ce sfaturi are pentru românii care se împrumută acum, cu referinţa IRCC, Isărescu a spus că trebuie „să fie atenţi pentru că nu este o perioadă în care poţi să îţi neglijezi punga“. „Nu pot să spun că lumea trebuie să fie strânsă la pungă, este decizia fiecăruia cum se comportă, dar nu pot trece nici în partea cealalată, de optimism“.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
dobanzi,
crestere,
bnr,
credite,
guvernatorul bnr

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.