Grossmann Engineering, administrată de cumnatul lui Victor Ponta, abonată la contracte cu primării

Autor: Departamentul Corespondenţi Postat la 17 februarie 2015 84 afişări

Firma Grossmann Engineering Group, administrată de cumnatul premierului, a avut două contracte cu Consiliul Judeţean Suceava, pentru proiectarea lucrărilor de modernizare la Ambulatoriul SJU şi Muzeul de Istorie, proiecte finanţate prin POR, dar şi cu administraţii din Ialomiţa, Galaţi sau Prahova.

SC Grossmann Engineering Group SRL, al cărei administrator este Iulian Herţanu, cumnatului premierului Victor Ponta, a câştigat licitaţiile organizate de Consiliul Judeţean Suceava în anul 2009 pentru servicii de proiectare pentru ”modernizarea, dezvoltarea şi echiparea Ambulatoriului integrat” de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, valoarea contractului fiind de 42.000 de lei.

Herţanu a controlat firma Grossmann Engineering Group până în luna mai a anului trecut, când a cedat aproape 60% din părţile sociale.

Aceeaşi firmă a câştigat şi lucrările de proiectare pentru lucrări de modernizare la Muzeul de Istorie din Suceava, valoarea contractului fiind de 862.086 de lei.

Ambele proiecte au avut finanţare europeană prin Programul Operaţional Regional gestionat de Ministerul Dezvoltării Regionale.

Astfel, pentru modernizarea Ambulatoriului SJU Suceava, contractul de finanţare a fost semnat în februarie 2010 de ministrul Dezvoltării Regionale din acea perioadă Elena Udrea, bugetul total al proiectului fiind de 4,6 milioane lei, din care 3,28 milioane lei contribuţia Uniunii Europene.

Pentru modernizarea Muzeului de Istorie al Sucevei, contractul de finanţare, în valoare de 60,67 milioane de lei, din care 42,67 de milioane de lei contribuţia UE, a fost semnat în martie 2014 de Ministerul Dezvoltării.

Directorul Spitalului Judeţean Suceava, Vasile Râmbu, a declarat corespondentului MEDIAFAX că serviciile de proiectare pentru ambulatoriul integrat fuseseră deja contractate când a preluat el conducerea spitalului, iar lucrarea a fost finalizată potrivit contractului, fiind recepţionată la 1 aprilie 2011.

În ceea ce priveşte modernizarea Muzeului de Istorie Suceava, lucrările au început în toamna anului trecut şi ar urma să fie finalizate în decembrie 2015.

De asemenea, în 2010, asocierea Straco grup SRL şi Grossmann Engineerig a câştigat licitaţia privind ”reabilitarea zonelor urbane cu deficit major în reţele publice de alimentare cu apă şi canalizare” din Sector 2 al Capitalei, zona Ion Creangă, valoarea contractului fiind de 949.652 de lei fără TVA.

Aceeaşi firmă, Grossmann Engineering Group, a avut contracte şi cu autorităţi locale din judeţul Vaslui. Astfel, în 2008 firma Grossmann Engineering Group, la care Iulian Herţanu a fost asociat, a câştigat licitaţia pentru alimentare cu apă a localităţişor Păhneşti şi Arsura din judeţul Vaslui, valoarea contractelor fiind de 3.498.600 de lei fără TVA.

Tot în judeţul Vaslui, aceeaşi firmă a câştigat, în 2007, un contract de reabilitare reconstruire a unor unităţi de învăţământ, valoarea lucrărilor fiind de 256.278 de euro. În anul 2007, Grossmann Engineering Group a câştigat şi licitaţia pentru construcţia sediului Primăriei Hangu din judeţul Neamţ cu suma de 1,25 de milioane de lei fără TVA.

Firmei Grossmann Engineerig i-au fost atribuite şi lucrările de proiectare pentru ”reabilitarea, modernizarea şi echiparea Ambulatorului integrat” al Spitalului Judeţean de Urgenţă Călăraşi, în baza unui contract de 135.000 de lei încheiat în 2010.

De asemenea, Sc Grossmann Engineerig a elaborat Strategia de dezvoltare a judeţului Ialomita pentru perioada 2009-2020, în baza unui contract încheiat în 2010 pentru suma de 380.000 de lei fără TVA, dar a obţinut şi contractul de servicii pentru managementul proiectului "Dezvoltarea infrastructurii turistice a municipiului Câmpulung Muscel, prin reabilitarea zonei istorice şi de agrement Complex Parc Kretzulescu", atribuit în 2011 pentru suma de 374.500 de lei fără TVA.

Între contractele firmei Grossman Engineering este şi cel de lucrări suplimentare la Complexul Administrare Căi Navigabile Giurgiu, atribuit în 2011 pentru suma de 1,85 milioane de lei.

SC Grossman Engineering Group SRL, în asociere cu SC Euroconstruct Trading 98 SRL, a obţinut şi contractul pentru extinderea lucrărilor de canalizare în oraşul Comarnic, lucrări realizate în baza unui proiect cu fonduri europene derulat de SC Hidro Prahova SA, societate constituită prin asocierea Consiliului Judeţean Prahova cu mai multe consilii locale din judeţ.

Proiectul privind extinderea reţelei de canalizare în oraşul Comarnic a început în anul 2012 şi trebuia terminat anul trecut, termenul de finalizare fiind prelungit întrucât lucrările nu sunt gata, fiind oprite în decembrie 2014.

Potrivit primarului oraşului Comarnic, Dorian Botoacă, pe durata derulării contractului autorităţile locale au amendat de cel puţin şase ori firma Grossman Engineering Group SRL, pentru nerespectarea avizelor emise de primărie în derularea acestor lucrări.

Primarul a explicat că amenzile au fost date pentru faptul că după ce au spart străzile constructorii nu au adus carosabilul la starea iniţială, iar primirea amenzilor reprezentanţii Grossman Engineering Group SRL au contestat sancţiunile la Judecătoria Sinaia, în primă fază au câştigat, procesele fiind acum în stadiul de recurs.

Lucrările pentru extinderea reţelei de canalizare a oraşului Comarnic costă aproximativ 10 milioane de euro, a declarat directorul SC Hidro Prahova, Dumitru Pantea.

Potrivit acestuia, în vara anului 2012 s-a făcut predarea amplasamentului lucrării, în ianuarie 2013 a început proiectarea, iar în august 2013 au început lucrările propriu-zise.

Pantea a precizat că, potrivit contractului, lucrările ar fi trebuit finalizate în februarie 2014, însă acestea nu au fost terminate nici până acum, între timp fiind sistate pentru că "nu se poate lucra pe perioadă de iarnă".

Lucrările pentru extinderea canalizării la Comarnic fac obiectul unui dosar penal instrumentat de DNA şi în care marţi dimineaţă au fost făcute percheziţii la mai multe firme.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că una dintre firmele la care au fost făcute percheziţii este SC Exfin SRL, punctul de lucru din Bucureşti, firmă fondată de Cornelia Naum, mama premierului Victor Ponta, care este controlată în prezent de către sora şi cumnatul primului ministru, Alexandra şi Iulian Herţanu.

De asemenea, au avut loc percheziţii şi la locuinţa familiei Herţanu, tot din Bucureşti.

Aceleaşi surse au declarat pentru MEDIAFAX că în acest dosar este vizată şi SC Grossman Engineering Group SRL, firmă la care Iulian Cristian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, este administrator de drept şi, începând din 25 aprilie 2014, administrator de fapt, el fiind şi angajat al SC CVR Asfalt Construct Group SRL Dobroeşti, judeţul Ilfov.

Potrivit surselor citate, Iulian Herţanu, împreună cu Vladimir Răzvan Ciorbă, administrator şi asociat la SC CVR Asfalt Construct Group SRL, SC CVR Activities Group SRL Bucureşti şi SC Gefam Pro SRL Dobroeşti, precum şi cu Mihail Marian Coman, administrator şi asociat la SC Indserv SRL Ploieşti şi SC Indserv Proiect SRL Ploieşti şi angajat al SC Hidro Prahova SA, în funcţia de consilier al directorului general, din 24 mai 2012, "au constituit un grup infracţional pentru a acţiona în vederea câştigării frauduloase a contractului de lucrări având ca obiect «Extindere reţele de canalizare în oraşul Comarnic»".

Anchetatorii îi suspectează pe reprezentanţii SC Grossman Engineering Group SRL - SC Euroconstruct Trading 98 SRL şi SC Hidro Prahova SA Ploieşti că şi-ar fi însuşit importante sume de bani din acest proiect, prin schimbarea ilegală a destinaţiei fondurilor obţinute şi prin sustragerea de la plata contribuţiilor datorate către stat, respectiv prin evidenţierea unor cheltuieli nereale sau operaţiuni fictive în documentele societăţilor pe care le-au controlat.

La grupul infracţional ar fi aderat şi Liviu Munteanu, care a fost numit administrator al SC Grossman Engineering Group SRL, începând din 25 aprilie 2014, se mai arată în documentele citate.

Sursele citate au mai declarat, pentru MEDIAFAX, că în acest dosar, care vizează infracţiuni de fraudare a fondurilor UE, anchetatorii suspectează că s-ar fi deturnat aproximativ 54 la sută din fondurile dintr-un proiect european, banii fiind însuşiţi în interes propriu. De asemenea, în cauză sunt suspiciuni şi cu privire la comiterea unor infracţiuni asimilate celor de corupţie, printre care şi fapte de evaziune fiscală.

Prejudiciul produs ar fi fost estimat la 7,8 milioane de lei, la care s-ar adăuga un prejudiciu de 2,5 milioane de lei, din evaziune fiscală, au precizat sursele citate.

În acest dosar, marţi au fost duşi cu mandat la DNA Ploieşti Iulian Herţanu, cumnatul premierului, deputatul Sebastian Ghiţă, dar şi preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, şi fiul acestuia, deputatul PSD Vlad Cosma.

De altfel, DNA a anunţat că Mircea şi Vlad Cosma au fost puşi sub control judiciar în acest dosar, sub acuzaţiile de sprijinire a unui grup infracţional organizat. De asemenea, Mircea Cosma, care este suspectat şi de folosirea influenţei sau autorităţii în scopul obţinerii, pentru sine sau pentru alţii, de bani, bunuri sau foloase necuvenite, are interdicţia de a-şi exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova în perioada în care se află sub control judiciar.

Preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, şi deputatul PSD Vlad Cosma sunt cercetaţi de DNA şi într-un alt dosar de corupţie în care au fost trimişi în judecată în aprilie 2014.

Iulian Herţanu a fost asociat al SC Grossmann Engineering SRL alături de cetăţeanul german Grossmann Reinhold Karl şi de Liviu Munteanu, până în 7 mai 2014.

În Adunarea Generală de la acea dată s-a decis ca părţile sociale deţinute de Iulian Herţanu şi reprezentând 59,97% din capitalul social să fie cesionate către Liviu Munteanu. De asemenea, Iulian Herţanu i-a cesionat părţi sociale reprezentând 0,01% din capitalul social şi cetăţeanului german Grossmann Reinhold Karl. În aceste condiţii, la SC Grossmann Engineering SRL au rămas asociaţi doar Grossmann Reinhold Karl şi Liviu Munteanu.

Potrivit unor documente ale anchetatorilor, în prezent Iulian Herţanu este administrator al SC Grossmann Engineering SRL.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
GROSSMANN,
LUCRĂRI,
/actualitate/grossmann-engineering-administrata-de-cumnatul-lui-victor-ponta-abonata-la-contracte-cu-primarii-13840364
13840364
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.