Grecia trece un prim hop: parlamentul a aprobat planul de austeritate (VIDEO)

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 29 iunie 2011 15 afişări

Euro a crescut cu circa 0,2% fata de dolar, in primele minute dupa ce parlamentul elen a votat, miercuri, planul de austeritate in valoare de 28 de miliarde de euro care conditioneaza toate viitoarele finantari de la UE si FMI pentru Grecia.

Votul, in care partidul socialist (PASOK) de guvernament a reusit sa invinga opozitia, cu o majoritate de 155 de voturi din 300, a avut loc pe fundalul protestelor masive de la Atena si Salonic contra austeritatii dictate de UE si FMI si al grevei generale de 48 de ore convocate incepand de marti de sindicate.

Joi va avea loc un al doilea vot, centrat pe diversele componente ale planului, incepand cu majorarea unor taxe si impozite si terminand cu programul de privatizare si ce companii vor fi incluse in el. Daca parlamentul nu ar fi votat, Grecia ar fi ramas fara finantare externa la jumatatea lunii iulie.

O parte dintre manifestantii din Piata Syntagma din Atena, care au venit regulat in piata incepand de la finele lunii mai, si-au facut deja cunoscuta intentia de a ramane acolo inclusiv dupa incheierea votului din parlament, anticipand ca planul de austeritate va fi votat de parlament.

In cursul manifestatiilor de marti si miercuri au avut loc si incidente violente, in cursul carora cei cateva sute de anarhisti prezenti in mijlocul zecilor de mii de oameni iesiti in strada au provocat ciocniri cu fortele de ordine, aruncand cu pietre si cocteiluri Molotov in politistii care asigurau ordinea in piata.

Vezi aici fluxuri video live din Piata Syntagma.

Alte fluxuri video live, din alte unghiuri: aici, aici si aici.

Planul de austeritate prevede vanzarea unor active ale statului, de la monopolul energetic national si pana la operatorii porturilor Pireu si Salonic, introducerea unor taxe suplimentare pe salarii intre 1% si 5%, taxe mai mari pentru restaurante si baruri, taxe mai mari pe combustibili si coborarea plafonului de venit scutit de impozit de la 12.000 la 8.000 de euro. Ziarul elen To Vima, preluat de Bloomberg, a calculat ca povara suplimentara pentru o familie greceasca medie va fi de 2.795 de euro pe an, adica aproape de echivalentul unui salariu mediu pe o luna.

In 2010, economia elena a scazut cu 4,4% si este estimata sa se contracte cu inca 3,8% in acest an. Datoria este estimata sa creasca de la 140% la 166% din PIB.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/grecia-trece-un-prim-hop-parlamentul-a-aprobat-planul-de-austeritate-video-8411765
8411765
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.