Grecia primeşte o OFERTĂ DE ULTIM MOMENT

Autor: Anca Dumitrescu Postat la 30 iunie 2015 188 afişări

Preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a făcut o ofertă de acord de ultim moment autorităţilor de la Atena, în care premierul elen Alexis Tsipras ar trebui să accepte în scris condiţiile propuse duminică de creditori şi să susţină votul în favoarea programului de reforme la referendum.

Cu toate acestea, există puţine semne că Tsipras ar dori să renunţe la obiecţiile faţă de oferta instituţiilor internaţionale, pe care a respins-o ca fiind umilitoare pentru Grecia, relatează Reuters, citând surse elene.

Un oficial guvernamental elen a spus că a ascultat cu interes propunerea europeană, dar a precizat că Tsipras va vota "nu" la referendum.

Tsipras ar trebui să trimisă un răspuns în scris, de acceptare a versiunii propunerilor creditorilor publicate duminică şi să se angajeze că va susţine măsurile, la referendumul de pe 5 iulie.

Oferta publicată duminică de creditori include propunerea Greciei ca taxa pe valoare adăugată pentru hoteluri să fie de 13% şi nu de 23% aşa cum solicitau anterior instituţiile europene.

Dacă oferta ar fi acceptată, miniştrii de Finanţe din zona euro ar putea adopta o declaraţie în care să afirme că un angajament din 2012, pentru analizarea extinderii perioadelor de maturitate a împrumuturilor, de reducere a dobânzilor şi de extindere a unui moratoriu referitor la plata dobânzilor pentru împrumuturile acordate de zona euro Greciei să fie implementat în octombrie.

Oferta este condiţionată de trimiterea la timp de către Tsipras a scrisorii către preşedintele Eurogroup Jeroen Dijsselbloem, cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Francois Hollande, pentru a putea organiza marţi o întâlnire a miniştrilor de Finanţe din zona euro.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
JUNCKER,
GRECIA,
/actualitate/grecia-primeste-o-oferta-de-ultim-moment-14521912
14521912
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.