Grecia a trimis miniştrilor din zona euro cererea pentru prelungirea acordului de ajutor financiar

Autor: Luiza Chiroiu Postat la 19 februarie 2015 64 afişări

Grecia a înaintat miniştrilor de finanţe din zona euro cererea pentru prelungirea acordului de ajutor financiar cu şase luni, a anunţat joi Jeroen Dijsselbloem, preşedintele Eurogrupului.

Grecia a trimis miniştrilor din zona euro cererea pentru prelungirea acordului de ajutor financiar

"Am primit cererea Greciei pentru o extindere cu şase luni", a scris Dijsselbloem pe Twitter, fără a oferi alte detalii referitoare la termenii continuării acordului.

De asemenea, un oficial al guvernului de la Atena a declarat că documentul prin care executivul elen cere ca fondurile din pachetul de bailout să fie disponibile şi după finalul lunii februarie a fost trimis către creditorii săi joi dimineaţa, potrivit Bloomberg.

Miniştrii de finanţe din zona euro vor evalua joi după-amiază cererea Greciei, iar dacă vor considera că o înţelegere între cele două părţi poate fi încheiată pe baza propunerii guvernului elen, se vor întâlni vineri pentru a lua o decizie finală.

Acordul pe care Grecia l-a încheiat în 2010 cu Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional pentru un pachet de ajutor financiar în valoare de 240 de miliarde de euro expiră la sfârşitul lunii februarie.

În lipsa încheierii unei noi înţelegeri între guvernul de la Atena şi creditorii săi, Grecia ar putea intra în incapacitate de plată până la finalul lunii martie şi ar putea părăsi zona euro.

JP Morgan a avertizat în această săptămână că băncile din Grecia vor rămâne fără garanţii pentru accesarea de noi credite în trei luni şi jumătate, întrucât clienţii acestora retrag din conturi circa 2 miliarde de euro săptămânal.

În luna ianuarie, BCE a decis să nu mai permită băncilor elene folosirea obligaţiunilor guvernamentale ca garanţii pentru noi credite accesate de la BCE, punând presiune pe banca centrală a Greciei şi pe guvernul condus de Alexis Tsipras pentru renegocierea datoriei publice.

Banca centrală a Greciei furnizează în prezent băncilor lichidităţile de care acestea au nevoie prin accesarea programului de finanţare de urgenţă ELA (emergency liquidity assistance) de la BCE, program care a fost suplimentat joi cu 3,3 miliarde de euro, la 68,3 miliarde de euro.

În aceste condiţii, mai mulţi reprezentanţi ai creditorilor internaţionali au solicitat Greciei să ceară prelungirea programului de sprijin financiar, după ce întâlnirea de luni a Eurogrupului s-a încheiat fără un acord între ministrul grec de Finanţe Yanis Varoufakis şi omologii săi din zona euro.

Ministrului german al Finanţelor, Wolfgang Schaeuble, a declarat marţi că Grecia trebuie să ceară extinderea programului, deoarece miniştrii Finanţelor din zona euro nu vor discuta acordarea de noi ajutoare în absenţa unei cereri formale din partea lui guvernului elen.

Datoria Greciei se ridică în prezent la aproximativ 315 miliarde de euro şi reprezintă 175% din PIB.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
GRECIA,
ACORD,
BAILOUT
/actualitate/grecia-a-trimis-ministrilor-din-zona-euro-cererea-pentru-prelungirea-acordului-de-ajutor-financiar-13852607
13852607
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.