GRAFICUL SĂPTĂMÂNII. Povestea unei economii umflate cu pompa

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 24 martie 2013 44 afişări

Într-o analiză sumbră dedicată economiei Ciprului, Institutul Internaţional de Finanţe, cea mai mare asociaţie globală a băncilor, explicând o dată în plus ce s-a întâmplat cu această ţară - aceeaşi poveste a excesului de entuziasm din toate ţările afectate de criză.

După intrarea Ciprului în UE în 2004 şi aderarea la zona euro în 2007, influxurile de capital şi percepţia scăzută de risc a străinilor au stimulat creditarea bancară şi bula imobiliară care a urmat, în timp ce impozitarea cea mai mică din UE (10% şi 0 pentru dividende) a atras capital străin.

Până la declanşarea crizei financiare din 2008, aceste fenomene au ascuns însă un deficit de cont curent tot mai mare (12% din PIB în 2008), scăderea competitivităţii prin majorarea cu 20% a costurilor cu forţa de muncă, îndatorarea galopantă a sectorului privat (235% din PIB la finele lui 2008) şi expunerea periculoasă a băncilor locale pe piaţa grecească (170% din PIB în 2011). Aceasta a dus la dezechilibrele structurale manifestate cu forţă în anii de la declanşarea crizei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
graficul saptamanii,
Cipru,
economie,
criza,
IFI
/actualitate/graficul-saptamanii-povestea-unei-economii-umflate-cu-pompa-10687333
10687333
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.