GRAFICUL SĂPTĂMÂNII. Ieftinirile continuă. Până când?

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 15 decembrie 2013 175 afişări

Alimentele s-au ieftinit cu 0,2% în noiembrie, cea mai mare scădere fiind consemnată la fructe şi conserve din fructe (4%), ceea ce, corelat cu o scumpire de numai 0,1% a mărfurilor nealimentare şi a serviciilor, a dus la o rată anuală a inflaţiei la un minim record al anului - 1,83%, faţă de 1,88% în septembrie şi octombrie, conform INSSE.

GRAFICUL SĂPTĂMÂNII. Ieftinirile continuă. Până când?

Analiştii Raiffeisen Bank România notează că presiunile inflaţioniste rămân scăzute, ca efect al cererii interne reduse, al inflaţiei importate mici şi al limitării creşterii de preţuri la alimente, inclusiv prin intermediul reducerii TVA la pâine. CORE3 (măsura inflaţiei care exclude cele mai fluctuante preţuri din economie) a coborât deja în octombrie la 1,2%, un minim istoric.

Prognoza BNR pentru finele lui 2013 este de 1,8%, iar pentru decembrie 2014 de 3%. Economiştii Raiffeisen se aşteaptă ca rata anuală a inflaţiei să se întoarcă la tendinţa sa pe termen lung (3-3,5%) în a doua jumătate a lui 2014, în condiţiile în care majorarea accizelor preconizată de Guvern s-ar reflecta în economie chiar în condiţiile unei cereri de consum interne slabe; alţi factori de risc care ar putea stimula inflaţia ar fi un an agricol slab şi potenţiale turbulenţe politice de natură să determine o depreciere a leului.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/graficul-saptamanii-ieftinirile-continua-pana-cand-11774389
11774389
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.