GRAFICUL SĂPTĂMÂNII. Dincolo de gazele de şist: un pariu american

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 21 aprilie 2013 60 afişări

Deşi producţia de gaze a SUA este concentrată acum pe gazele de şist, şi celelalte surse (producia de GPL, biocombustibili, gaze subacvatice) cunosc un avânt care ar putea duce piaţa de la 9 mil. barili/zi în 2011 la peste 15 mil. barili/zi până în 2020.

GRAFICUL SĂPTĂMÂNII. Dincolo de gazele de şist: un pariu american

Preţurile în creştere ale gazelor pe parcursul ultimului deceniu au stimulat explorările noi şi tehnicile noi de extracţie, între care cea a gazelor de şist, iar acum SUA este pe cale de a deveni cel mai mare producător global de combustibili lichizi, urmând să depăşească aproape sigur Rusia şi Arabia Saudită din acest punct de vedere înainte de sfârşitul deceniului, notează analiştii Citi.

În acelaşi timp, consumul, de la un maxim de 20,8 mil. barili/zi în 2005, a scăzut, iar importurile totale brute de petrol şi produse petroliere s-au redus de la 13,6 mil. barili/zi în 2006 la 10,9 mil. în 2011.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/graficul-saptamanii-dincolo-de-gazele-de-sist-un-pariu-american-10776428
10776428
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.