Gorghiu: Guvernul se luptă să controleze TVR. Ponta ar trebui să rezolve problema

Autor: Departamentul Politic Postat la 26 iulie 2015 102 afişări

Copreşedintele liberal Alina Gorghiu i-a cerut, duminică, premierului Victor Ponta să nu mai paseze Parlamentului responsabilitatea pentru situaţia de la TVR şi să rezolve problema, aplicând meomorandumul pe care guvernul său l-a semnat cu televiziunea publică în 2012.

"Fac un apel la guvern să rezolve această problemă şi să nu o mai ignore ca până acum. Victor Ponta va trebui, la un moment dat, să înceteze să manipuleze publicul spunând că televiziunea publică se află în subordinea Parlamentului şi nu are treabă cu activitatea ei şi îi cer să ia acel memorandum pe care l-a semnat domnia sa în 2012 şi să-l pună în aplicare", a spus Gorghiu, la Călăraşi, potrivit unei postări pe pagina sa de Facebook.

Liderul liberal mai susţine că TVR a fost distrusă prin "inacţiune guvernamentală", situaţia înrăutăţindu-se de la an la an, astfel încât s-au acumulat datorii de peste 150 de milioane de euro, singura preocupare a guvernului fiind aceea de a controla televiziunea publică.

"Din păcate, guvernul luptă doar să controleze politic TVR, nu să-i rezolve problemele. (...) Nu cred că ne putem permite războaie între persoane care să fie în detrimenul cetăţeanului care se uită la această televiziune. Şi sunt convinsă că dacă reuşim să ne aplecăm cu atenţie şi fără să politizăm acest subiect vom găsi şi soluţii într-un viitor mai apropiat", a mai declarat Gorghiu.

Săptămâna trecută, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a instituit propriri pe conturile Societăţii Române de Televiziune (SRTv). Societatea Română de Televiziune a încheiat anul 2014 cu o pierdere de 81,5 milioane de lei, în condiţiile în care Televiziunea Română a avut anul trecut venituri totale de 544,2 milioane de lei şi cheltuieli totale de 625,8 milioane de lei, potrivit cifrelor furnizate în aprilie de reprezentanţii instituţiei. Datoriile totale ale TVR se cifrau la 700 milioane lei, dintre care 440 milioane de lei la bugetul de stat.

Premierul Victor Ponta a declarat, în legătură cu decizia ANAF de a pune poprire pe conturile televiziunii publice, că nimeni nu poate cere Fiscului să încalce legea, adăugând că TVR nu a respectat programul de restructurare convenit în 2012.

"TVR nu este o instituţie în subordinea Guvernului, nu avem noi dreptul să ne pronunţăm. Parlamentul se va pronunţa, doar că nimeni nu poate să ceară ANAF-ului să încalce legea, că după aia răspund ei penal, dacă încalcă legea”, a declarat premierul Victor Ponta.

Premierul a amintit faptul că în 2012, la solicitarea Parlamentului, Guvernul a intervenit printr-un program de salvare ”de care noi ne-am ţinut şi conducerea televiziunii nu s-a ţinut”. ”Am înţeles că se mai angajează încă vreo 80 de directori, nu ştiu 84 sau câţi or fi”, a mai comentat Ponta referitor la situaţia din TVR.

Pe de altă parte, raportul de activitate al TVR este blocat în Parlament. La finalul sesiunii parlamentare, la 16 iunie, Comisiile reunite de cultură nu s-au putut întruni pentru a discuta rapoartele de activitate ale TVR şi Radiodifuziunii din cauza lipsei cvorumului, parlamentarii PNL şi UDMR boicotând şedinţa.

Liderul deputaţilor PNL Ludovic Orban a declarat că PSD încearcă decapitarea televiziunii publice şi PNL va boicota şedinţa.

Rapoartele de activitate ale TVR şi Radiodifuziunii figurau pe ordinea de zi a şedinţei comune a Parlamentului, sub rezerva întocmirii rapoartelor din partea comisiilor de specialitate.Ca urmare a faptului că aceste comisii nu s-au putut întruni, Parlamentul nu le-a mai discutat. În mai, Comisiile de buget au respins contul de execuţie bugetară a TVR.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
PNL,
TVR,
/actualitate/gorghiu-guvernul-se-lupta-sa-controleze-tvr-ponta-ar-trebui-sa-rezolve-problema-14640806
14640806
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.