Google a recuperat google.cz

Postat la 05 septembrie 2006 10 afişări

Google a anuntat ca a reusit sa achizitioneze domeniul google.cz, ceea ce ii va permite sa incaseze venituri din publicitate de pe piata ceha.

Google a anuntat ca a reusit sa achizitioneze domeniul google.cz, ceea ce ii va permite sa incaseze venituri din publicitate de pe piata ceha. In prezent, utilizatorii din Cehia care utilizeaza serviciile de cautare pe net oferite de compania americana sunt nevoiti sa utilizeze site-ul google.com, rezultatele venind insa fara bannere publicitare. Domeniul a fost cumparat de la un ceh, Tomas Schel, care a inregistrat google.cz inca din anul 2000. Cine accesa pana acum aceasta pagina era directionat catre portalul globalsearch.cz, detinut de Schel. Acesta era tot un motor de cautare, insa incomparabil ca performante cu puternicul Google. Nici Schel si nici reprezentantii Google nu au dorit sa ofere informatii despre valoarea tranzactiei.

 

Tomas Schel este si proprietarul domeniului o2.cz, inregistrat in decembrie 2000. Grupul spaniol Telefonica O2, actualul proprietar al operatorul de telefonie fixa ce a detinut monopolul pe piata poloneza, nu a dorit sa achizitioneze domeniul de la acesta. Cand a vrut sa inregistreze domeniul telefonica.cz, a descoperit ca si acesta fusese inregistrat de un alt cetatean ceh in anul 2005, chiar in perioada in care in presa au aparut primele relatari despre interesul companiei spaniole de a prelua operatorul de telefonie fixa Cesky Telecom. In cele din urma, a ales domeniul telefonicao2.cz.

 

Conform publicatiei The Prague Post, piata publicitatii online din Cehia a ajuns in anul 2005 la 18,7 milioane de dolari, cu un ritm anual de crestere de 30%. Pentru a atrage o parte cat mai mare din acesti bani, Google va trebui sa lupte cu cele trei firme autohtone care detin suprematia pe piata motoarelor de cautare din Cehia: liderul Seznam, Centrum si Atlas. Ivo Lukacovic, fondatorul si actionarul majoritar al Seznam, admite ca Google va deveni principalul competitor si ca este pregatit sa se lupte cu compania americana. Cu o medie de 3,5 milioane de vizitatori pe zi, Seznam detine in prezent peste 50% din piata ceha a cautarilor online.

 

Jan Starcevic, directorul executiv al NetGroup, furnizorul de domenii de internet din Cehia, crede ca intr-un an sau doi Seznam va intampina mari dificultati din cauza concurentei din partea Google. "Va fi o scurgere de vizitatori si nu va fi una temporara", a avertizat acesta. Un avantaj al Google in fata competitorilor cehi este si imensul potential pe care il detine in privinta inovatiei tehnologice. Starcevic a explicat ca, pentru includerea unei noi pagini web in motorul de cautare, Seznam are nevoie de aproximativ o luna de zile, in timp ce Google realizeaza acest lucru in doar 14 zile. In plus, Google ofera un portofoliu urias de servicii si soseste intr-un mediu care este pregatit sa le utilizeze.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Actualitate
/actualitate/google-a-recuperat-google-cz-2511552
2511552
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.