Gigantul chinez Haier, cu afaceri anuale de 35 mld. euro, construieşte o fabrică de frigidere în Prahova unde va angaja 750 de oameni. Investiţia din localitatea prahoveană Ariceştii Rahtivani se va ridica la 53 mil. euro, din care jumătate va fi ajutor de stat

Autor: Cristina Roşca, Sorin Pâslaru Postat la 18 februarie 2020 1424 afişări

Gigantul chinez Haier, unul dintre cei mai mari producători de electrocasnice din lume, cu afaceri anuale de 35 mld. euro, va investi peste 50 mil. euro într-o fabrică de frigidere în localitatea Ariceştii Rahtivani din Prahova.

Gigantul chinez Haier, cu afaceri anuale de 35 mld. euro, construieşte o fabrică de frigidere în Prahova unde va angaja 750 de oameni. Investiţia din localitatea prahoveană Ariceştii Rahtivani se va ridica la 53 mil. euro, din care jumătate va fi ajutor de stat

Gigantul chinez Haier, unul dintre cei mai mari producători de electrocasnice din lume, cu afaceri anuale de 35 mld. euro, va investi peste 50 mil. euro într-o fabrică de frigidere în localitatea Ariceştii Rahtivani din Prahova. Această unitate de producţie, ce va fi amplasată pe un teren de 100.000 mp, ar urma să angajeze 750 de oameni. Fabrica va avea o amprentă la sol de 54.000 mp, adică mai mult de jumătate din total.

Terenul  se  află  în  Parcul  Industrial Allianso  Business  Park. Terenul este liber  în prezent de construcţii şi este deţinut de chinezii de la Haier.

Investitorul vrea să ridice fabrica în maximum 12 luni de la momentul în care va obţine autorizaţia de construire. Pentru această fabrică, ce va necesita o investiţie de peste

50 mil. euro, statul a aprobat în decembrie un ajutor de stat pentru aproape jumătate din sumă. Investiţia e în curs de demarare, iar în momentul când va fi gata va avea o capacitate maximă de producţie de 600.000 de frigidere pe an.

Prin comparaţie, fabrica Arctic de la Găeşti, Dâm­bo­vi­ţa, a turcilor de la Arcelik, are o capacitate de 2,6 milioane de unităţi pe an, fiind cea mai mare fabrică de frigidere din Europa Continentală.

În România investiţia va fi făcută prin intermediul companiei Haier Tech SRL, înregistrată în 2019 şi deţinută de grupul italian Candy. Acesta este deţinut la rândul său de chinezii de la Haier.

Veritabil simbol al succesului industrial al Italiei de după război, producătorul de maşini de spălat Candy a fost vândut în urmă cu doi ani companiei chineze Haier pentru aproape 500 milioane de euro.

De altfel, chinezii şi-au construit grupul prin achiziţii, preluând în 2016 indirect divizia de electrocasnice a General Electric în schimbul sumei de 5,4 mld. euro. În prezent chinezii deţine mai multe branduri în portofoliu, printre care Haier şi Candy. Pe site-ul propriu apare informaţia conform căreia grupul controla în 2016 (ultimul an menţionat) 10% din volumul de vânzări pe electrocasnice mari la nivel Mondial. Era al optulea an consecutiv când Haier deţinea această poziţie.

Gigantul are peste 65.000 de salariaţi, 24 de fabrici şi cinci centre de cercetare.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.