GHID DE PENSII: Ce castiguri aduc fondurile de pensii

Postat la 03 iulie 2007 1 afişăre

O contributie lunara de cateva sute de lei poate aduce, pentru cei ce incep devreme contributiile la un fond privat de pensii, o viata tihnita la batranete. Cat de mare ar putea fi randamentul acestor fonduri e inca greu de spus cu exactitate, dar cateva estimari se pot face deja.

O contributie lunara de cateva sute de lei poate aduce, pentru cei ce incep devreme contributiile la unfond privat de pensii, o viata tihnita la batranete. Cat de mare ar putea fi randamentul acestor fonduri e inca greu de spus cu exactitate, dar cateva estimari se pot face deja.

De la bun inceput trebuie spus ca din contributiile facute la un fond de pensii "nu se va imbogati nimeni; scopul lor este doar sa asigure o pensie decenta si un nivel de trai normal", aprecia recent Theodor Alexandrescu, general manager al AIG Life Asigurari Romania. Aceste forme de economisire inlocuiesc, de fapt, capacitatea de munca ce se pierde odata cu pensionarea, iar o contributie mai indelungata va aduce, in mod evident, o pensie mai mare. Prin lege, un angajat ce contribuie la un fond de pensii facultativ (asa-numitul pilon III al sistemului de pensii) poate sa inceapa sa primeasca o pensie daca a facut 90 de contributii, nu neaparat consecutive, iar varsta de pensionare este de 60 de ani. Pentru pensia privata obligatorie, asa-numitul pilon II, in care contributiile sunt redirectionate dinspre sistemul de stat, stagiul minim de cotizare este de 20 de ani, iar varsta de pensionare este de 65 de ani.

Cele patru fonduri facultative care sunt active in prezent pe piata romaneasca practica o contributie minima impusa ce variaza destul de larg: la BCR Prudent este de 35 de lei pe luna, la ING Clasic este de 45 de lei pe luna, la AZT Moderato (administrat de Allianz Pensii) este de 50 de lei pe luna, iar la Aviva Pensia Mea este de 60 de lei pe luna.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/ghid-de-pensii-ce-castiguri-aduc-fondurile-de-pensii-1009687
1009687
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.