Gheorghiţă compară vaccinul AstraZeneca cu mersul cu maşina sau mersul cu avionul

Autor: Andreea Tobias Postat la 12 aprilie 2021 194 afişări

Gheorghiţă compară vaccinul AstraZeneca cu mersul cu maşina sau mersul cu avionul

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a comparat vaccinul AstraZeneca cu mersul cu maşina sau mersul cu avionul. Medicul a spus şi ce opţiuni au persoanele care refuză rapelul cu acest vaccin.

Valeriu Gheorghiţă a declarat, duminică seară, la Digi24, că discrepanţa recomandărilor în ţările europene în ceea ce priveşte vaccinul de la AstraZeneca este frustrantă, în condiţiile în care toţi se raportează la aceleaşi date ştiinţifice.

„Vorbim de un risc de 6 evenimente trombotice la 1 milion de persoane vaccinate. Practic, dacă am vaccina 20 de milioane de persoane, am ajunge la 120 de evenimente trombotice. Doar în anul 2019 am înregistrat la nivel naţional 128 de tromboze de sinus venos cerebral”, a afirmat Gheorghiţă.

În cazul în care apar, evenimentele trombotice se înregistrează de 3- 4 zile după vaccinare până la 14 zile.

Întrebat ce poate face o persoană care refuză rapelul cu AstraZeneca, dar vrea să se vaccineze, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare a precizat că la rapel frecvenţa reacţiilor adverse este semnificativ mai scăzută, iar la nivel european persoanele care au fost vaccinate cu a doua doză nu au dezvoltat evenimente trombotice.

„Nu avem o opţiune bazată pe nişte dovezi ştiinţifice”, a spus Gheorghiţă.

Întrebat, mai departe, dacă există posibilitatea reluării schemei de vaccinare, Gheorghiţă a răspuns: „Ar putea la un moment dat, dar nu ştim care este timpul optim, după 3 luni, după 6 luni. (...) Probabil că durata estimată optimă, de bun simţ medical, e undeva la 3 luni de la prima doză. (...) Nu avem stabilit un moment oportun pentru reluarea unei scheme de vaccinare şi nu avem nici măcar o indicaţie în afara unor situaţii punctuale, când la prima doză persoana respectivă dezvoltă şoc anafilactic şi se recomandă vaccinarea după o perioadă estimată de cel puţin trei luni cu un alt tip de vaccin. Ne mai lipsesc date, dar vor apărea în perioada următoare”.

O persoană care a făcut prima doză nu poate fi considerată imunizată, chiar dacă protecţia oferită de vaccinul de la AstraZeneca după o singură doză este undeva la 70%, pentru că datele arată că după trei luni nivelul anticorpilor scade foarte mult şi este nevoie de creşterea răspunsului imun şi asigurarea protecţiei pe termen lung.

În schimb, conform datelor sosite din Marea Britanie şi Scoţia, unde există cea mai mare experienţă cu acest vaccin, după prima doză există o reducere a spitalizărilor cu peste 94%, a spus medicul.

Mai mult, cei de la Oxford recomandă completarea schemei de vaccinare.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare a declarat, de asemenea, că în acest moment nu există anulări la rapel pentru vaccinul AstraZeneca. Rapelurile încep pe 14 aprilie, fiind programate circa 9.000 de persoane.

În total, aproximativ 90.000 de persoane şi-au anulat programările cu acest vaccin.

Întrebat ce va face cu centrele în care oamenii nu se mai prezintă pentru AstraZeneca, medicul a declarat că luni va avea loc evaluarea acestora, dar deocamdată trebuie să funcţioneze pentru că din 14 încep rapelurile.

„Pe de altă parte, acolo unde activitatea este într-adevăr foarte scăzută, avem mai multe opţiuni: prima este de alocare a unui alt tip de vaccin şi ne gândim la Johnson & Johnson, iar a doua posibilitate pe care o luăm în calcul ar fi ca personalul din aceste centre să fie inclus în echipele mobile”, a susţinut Gheorghiţă.

În acest moment, numărul total de doze disponibile din serul AstraZeneca este de 750.000.

„Gândiţi-vă la mersul cu maşina sau mersul cu avionul, sunt mijloace de transport sigure, pe care le folosim, dar asta nu înseamnă că nu se întâmplă accidente. Se întâmplă, face parte din statistică. Aşa funcţionează sănătatea publică. Trebuie să iei decizii în favoarea celor mulţi, pentru că aşa se stabilesc riscurile şi beneficiile la orice decizie medicală”, a conchis medicul.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
valeriu gheorghiţă,
astrazeneca,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.