Geniul nebun care îşi concedia angajaţii fără milă şi nu îşi făcea nici măcar duş

Autor: Andra Stroe Postat la 25 iulie 2019 33674 afişări

Geniul nebun care îşi concedia angajaţii fără milă şi nu îşi făcea nici măcar duş

Steven Paul Jobs, fondatorul şi fostul CEO al Apple, a murit în 2011. În 2014, Jobs a fost numit unul dintre cei mai influenţi lideri ai ultimilor 25 de ani de către CNBC. El a schimbat viitorul laptopurilor şi a început revoluţia smartphone-urilor şi a muzicii. Anul trecut, compania pe care a fondat-o a înregistrat venituri de 265 de miliarde de dolari. Care a fost însă adevărata personalitate a lui Jobs?

Steve Jobs a fost un geniu, dar unul excentric sau, cum spun unii, de-a dreptul nebun. Acesta obişnuia să-şi înmoaie picioarele în toalete pentru a-şi scădea nivelul de stres. La un moment dat, el a încetat să mai facă duş deoarece credea că dieta fără carne îi va opri secreţiile urât mirositoare ale corpului.

Era un om exigent şi temperamental, un adevărat perfecţionist. Îşi dădea angajaţii afară pe loc chiar şi pentru cele mai mici erori. Unul dintre foştii săi angajaţi, Michael Dhuey, a declarat într-un interviu: „El era foarte clar în privinţa a ceea ce nu-i plăcea şi nu exista cale de mijloc. Dacă era într-o întâlnire care îl plictisea, spunea direct că nu vrea să mai stea, şi pleca. Nu pierdea timpul.”

Steve Jobs a mâncat atât de mulţi morcovi încât, la un moment dat, pielea sa a devenit uşor portocalie, scriu cei de la valuer.ai.

Reputaţia mai puţin cunoscută a lui Steve Jobs a început să prindă contur încă din anii '80, în primii ani ai Apple. Jeff Raskin pusese bazele Macintosh şi coordona acest proiect când i-a scris lui Mike Scott, preşedintele Apple, pentru a se plânge cu privire la Jobs, un "copil teribil" care părea să fie din ce în ce mai interesat de munca lui. L-a descris atunci drept cineva care acţionează fără să gândească, ia decizii de multe ori absurde fără să se consulte cu nimeni, nu se ţine de promisiuni, nu respectă obligaţii, nu vine de multe ori la întâlniri sau şedinţe şi este adesea iresponsabil. Şi pare să fi avut dreptate.

O altă povestire interesantă ce ilustrează caracterul lui Steve Jobs este cu legată de parcarea din faţa companiei. Dacă nu gasea rapid un loc pentru a-şi parca maşina atunci când era grăbit, Jobs mergea în faţa sediului companiei şi parca în locurile pentru handicapaţi, câteodată ocupând chiar două locuri. Acest lucru a devenit cunoscut în cadrul companiei şi de multe ori angajţii îi puneau bileţele pe parbriz pe care scria "parchează în alta parte".

În momentul în care ela a preluat conducerea Apple, în 1997, compania abia se mai ţinea pe picioare; înainte de moartea lui Jobs, Apple avea un capital de 105 miliarde de dolari, plasându-se în faţă Dell şi în spatele Intel.

Este greu de văzut cum aceste lucruri s-ar fi întâmplat dacă Apple s-ar fi conformat cu filozofiile standard de la Silicon Valley, spun analiştii de pe piaţă, care consideră că Apple crează produsele după nişte tipare vechi: încuie uşile şi nu mai spune nimic până produsul este perfect şi gata pentru a putea fi lansat. „Şi toate acestea se datorează lui Steve Jobs care era un manager foarte atent, din toate punctele de vedere" a spus Cordell Ratzlaff, un manager Apple. „Nu scăpa niciun produs fără să fie analizat cu minuţiozitate de către acesta, avea grijă să verifice tot, până la nivelul pixelilor".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
refuz,
angajati,
concedieri

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.