Generalul Philip Breedlove merge în Ucraina pentru discuţii cu autorităţile prooccidentale

Autor: Iuliana Enache Postat la 26 noiembrie 2014 25 afişări

Generalul american Philip Breedlove, comandant-şef al NATO, se va întâlni, miercuri, la Kiev cu autorităţile ucrainene prooccidentale care au făcut o prioritate din aderarea ţării lor la Alianţa Nord-Atlantică în faţa "agresiunii ruse".

Generalul Breedlove va avea o întrevedere, în cursul dimineţii, cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, după care va susţine o conferinţă de presă la ora locală 14.00 (14.00 ora României), potrivit preşedinţiei ucrainene şi ambasadei americane.

Vizita generalului Breedlove, care a acuzat în repetate rânduri Rusia că mobilizează în estul rebel al Ucrainei trupe şi echipament greu, ceea ce Moscova dezminte categoric, intervine îtnr-un moment în care autorităţile ucrainene se pregătesc să renunţe la statutul de ţară nealiniată în vederea unei viitoare aderări la NATO.

După anexarea, în martie, a Crimeei de către forţele ruse şi conflictul din est cu separatiştii proruşi, ideea unei aderări la NATO devine de ce în ce mai populară în Ucraina.

Această perspectivă crispează Moscova care vrea să menţină Ucraina sub influenţa sa şi dezminte orice implicare în conflictul din est care s-a soldat cu peste 4.300 de morţi de la lansarea "operaţiunii antiteroriste" ucrainene la jumătatea lui aprilie.

Noua coaliţie prooccidentală rezultată din alegerile legislative din octombrie a fixat ca nouă prioritate aderarea la Alianţa Nord-Atlantică. Pentru aceasta, ea a promis să modifice legislaţia până la sfârşitul anului pentru a "anula statutul de ţară nealiniată al Ucrainei" şi pentru a "relansa politica în vederea unei aderări la NATO".

Preşedintele Poroşenko a promis luni organizarea unui referendum naţional pe această temă fără a preciza când vor fi "îndeplinite" criteriile necesare.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
NATO,
UCRAINA,
/actualitate/generalul-philip-breedlove-merge-in-ucraina-pentru-discutii-cu-autoritatile-prooccidentale-13646367
13646367
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.