Garanti Bank: rata de creştere a PIB va încetini în 2018, la 4%, de la 6,5% în 2017

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 15 ianuarie 2018 132 afişări

Garanti Bank, una dintre cele mai dinamice bănci de pe piaţa locală, anticipează că rata de creştere a produsului intern brut (PIB) va încetini în 2018, la 4%, de la 6,5% în 2017, în principal datorită ritmului de creştere mai lent al industriei şi al comerţului, corelat cu o posibilă încetinire a economiilor Germaniei şi Italiei, două dintre primele trei destinaţii ale exporturilor româneşti.

Garanti Bank: rata de creştere a PIB va încetini în 2018, la 4%, de la 6,5% în 2017

Potrivit celui mai recent Raport Macroeconomic al Garanti Bank, capacitatea industrială a avansat în ultimul trimestru al anului 2017, peste media anilor de după criză. Banca estimează că principalele ramuri industriale care vor creşte în continuare vor fi, asemeni trimestrelor anterioare, producţia de maşini, utilajele şi echipamentele electrice.

În ceea ce priveşte inflaţia, Garanti Bank estimează că aceasta va continua să crească şi va atinge un nou vârf, cel mai probabil în primul trimestru al anului, în timp ce media anuală ar putea înregistra un salt, de la 1,3% în 2017, la 4% în 2018.

Ca urmare a presiunii creşterii preţurilor de consum, Garanti Bank anticipează că Banca Naţională a României (BNR) va opera mai multe majorări în 2018. De asemenea, potrivit raportului antemenţionat, Banca Centrală ar putea efectua noi creşteri ale ratei dobânzii de politică monetară. Astfel, dobânda cheie ar putea ajunge la 2,75% în 2018, iar BNR a decis deja, în cadrul primei şedinţe de politică monetară din acest an, să o majoreze la 2%, după ce a menţinut-o neschimbată de la mijlocul anului 2015.

Deficitul de cont curent va continua să se lărgească în 2018, dar nu va lua un avans semnificativ, pe fondul ritmului mai puţin alert de creştere a salariilor. Cu toate acestea, adâncirea deficitului, coroborată cu o posibilă deteriorare a climatului investiţional, ar putea pune presiune pe moneda naţională. Astfel, Garanti Bank estimează că paritatea euro faţă de leu ar putea ajunge la 4,78 până la finalul anului.

Creditarea s-a aflat pe o pantă ascendentă anul trecut, depăşind media zonei euro la finalul lui 2017. Potrivit raportului macroeconomic, ritmul de creştere a creditării se va menţine şi în 2018. Banca anticipează o majorare a volumului de împrumuturi acordate companiilor, precum şi un avans moderat al creditelor de consum, pe fondul unor posibile recomandări  din partea BNR ca băncile să nu adâncească gradul de îndatorare a populaţiei.

Garanti Bank România face parte din Grupul financiar-bancar Garanti România, care reuneşte şi Garanti Leasing (marca sub care funcţioneazăcompania Motoractive IFN SA) şi Garanti Credite de Consum (marca sub care funcţionează Ralfi IFN SA).

Garanti Bank este deţinută de către Turkiye Garanti Bankasi A.S. (TGB), a doua cea mai mare bancă privată din Turcia. TGB este o bancă universală cuservicii de top în toate segmentele de business. Banca deserveşte peste 14,5 milioane de clienţi în zonele corporate, comercial, întreprinderi mici şimijlocii, dar şi retail, oferind servicii financiare integrate. Grupul financiar spaniol Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) este acţionarul majoritar al TGB.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
crestere,
garanti bank,
pib,
banci

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.