GALERIE FOTO, VIDEO Marşul pentru viaţă 2017, organizat în Capitală şi sute de oraşe din România şi Republica Moldova: mii de participanţi la manifestarea anti-avort

Autor: Radu Tutulan Postat la 25 martie 2017 118 afişări

Peste două mii de persoane participă, sâmbătă, în Bucureşti, la "Marşul pentru Viaţă", o manifestare anti-avort organizată de Coaliţia pentru familie atât în Capitală, marşul având loc de la Piaţa Unirii în Parcul Tineretului, dar şi în peste 280 de oraşe din ţară şi Republica Moldova.

Sute de oameni din Timişoara şi Arad au participat la “Marşul pentru viaţă”. La Timişoara, mitropolitul Banatului a afirmat că “România a trecut şi prin al treilea război mondial” pentru că “în anul 1990 s-au făcut un milion de avorturi”. 

La Alba Iulia, Cluj-Napoca, Iaşi şi Piteşti au participat mii de manifestanţi, ”Nu s-ar prăbuşi România dacă toate tinerele familii ar avea măcar câte trei copii, unul pentru tata, unul pentru mama, şi unul pentru ţară şi biserică”, le-a spus celor de la Cluj IPS Andrei.

BUCUREŞTI

Manifestanţii au ţinut să sublinieze că nu cer interzicerea avortului, ci vor, prin acest marş, să susţină femeile însărcinate.

"«Marşul pentru Viaţă» are ca temă în acest an «Ajută mama şi copilul, depinde de tine!» Sunt peste 285 de oraşe din România şi Republica Moldova în care se organizează. Mesajul nostru, dintotdeauna, dar în mod special în acest an, este axat pe necesitatea sprijinirii femeilor în criză de sarcină, pe necesitatea sprijinirii femeilor care vor să nască şi sunt în situaţii dificile, pentru că sunt foarte multe femei care se confruntă cu situaţii de presiune atunci când află că sunt însărcinate şi în loc să crească bucuria faptului că au un copil, îi dau vestea partenerului sau familiei, care spun, nu neapărat, te obligăm să faci avort, iar lucrul acesta nu e corect. Prin acest marş, nu solicităm interzicerea prin lege a avorturilor, este doar un mesaj de susţinere. Avem şi măsuri concrete pe care le propunem, este vorba de necesitatea ca organizaţiile nonguvernamentale să înfiinţeze cât mai multe centre de consiliere şi sprijin care să ajute femeile însărcinate pe tot parcursul sarcinii", a declarat, pentru MEDIAFAX, Alexandra Nadane, de la Asociaţia Studenţi pentru viaţă.

"Am doi copii frumoşi şi sănătoşi, dar am greşit în trecut, când, din cauza soţului am făcut două întreruperi de sarcină. Particip astăzi la acest marş pentru a le transmite tinerilor şi tuturor celor care îşi întemeiază o familie să nu facă ceea ce am făcut eu. Avortul înseamnă să îţi omori propriul copil, sânge din sângele tău, iar cu această povară va trebui să trăieşti întreaga viaţă. La 40 de ani am rămas însărcinată, toţi prietenii şi doctorii ziceau că e riscant şi pentru mine şi pentru copil şi îmi recomandau să fac întrerupere, dar m-am împotrivit, iar azi băieţelul meu are 9 ani, e frumos şi sănătos. Lucrurile se aşează de la sine, de aceea recomand tuturor să îşi găsească un partener de viaţă cu care să aibă lucruri în comun şi să aducă pe lume cât mai mulţi copii, pentru că fiecare copil e o binecuvântare", a declarat, pentru MEDIAFAX, Georgeta Bărăscu.

"Mi se pare greşit să omori un copil. Eu cred că e greşit să faci un avort. Am venit la acest marş pentru a susţine familia, viaţa, valori pe care şi biserica le susţine. Nu condamn femeile care fac avort, ci prin participarea la acest marş vreau să transmit un mesaj de susţinere pentru femei, să aducă pe lume copii", a declarat, pentru MEDIAFAX, Andrei, student.

La manifestaţie participă şi George Becali.

La finalul Marşului pentru viaţă, va fi organizat un concert în Parcul Tineretului.

TIMIŞOARA

Aproximativ 600 de persoane au participat, sâmbătă, la “Marşul pentru viaţă” organizat la Timişoara, printre care şi mitropolitul Banatului, care a afirmat că “România a trecut şi prin al treilea război mondial”, pentru că “în anul 1990 s-au făcut un milion de avorturi”.

Manifestanţii şi-au dat întâlnire în parcul “Carmen Sylva” din Timişoara, în jurul prânzului, unde au ascultat, timp de o oră, discursurile reprezentanţilor unor culter religioase şi au rostit rugăciunea “Tatăl nostru”.

“Îi rugăm pe parlamentarii noştri, indiferent din ce partid sunt, să se ţină de cuvânt şi să dea drumul acestui referendum, sunt peste trei milioane de oameni care au semnat pentru referendum. Dacă vom pierde la referendum, vom accepta, dar lăsaţi-ne să mergem la referendum să se vadă dacă majoritatea naţiunii române vrea ca perversiunile să fie legalizate sau vrea ca familia să fie întărită, nu vreau să jignesc pe nimeni. Am mai spus-o şi o repet: bolile se tratează la spital, nu se legiferează în Parlament. Dumnezeu să se îndure de România”, a declarat Sami Tuţac, de la Biserica Creştină Baptistă Betel din Timişoara.

Cele aproximativ 600 de persoane au plecat în marş pe străzile oraşului, pe muzică de fanfară, având în mâini pancarte cu mesaje precum “Adevăraţii doctori nu ucid copilaşii”, “Bărbaţii adevăraţi aleg viaţa”, „Bărbaţii adevăraţi sunt şi taţi adevăraţi”, „Stop vărsării de sânge nevinovat”, „Copiii sunt iubire” sau „Avortul opreşte o inimă care bate”.

Manifestanţii s-au oprit în faţa Catedralei Mitropolitane din Timişoara, iar mitropolitul Banatului, IPS Ioan Selejan, a ţinut un discurs în faţa mulţimii cu privire la avorturile realizate în România în anul 1990.

“Am învăţat la istorie că România a fost târâtă în două războaie mondiale, unde au pierit sute de mii de fii ai neamului nostru românesc. M-am uitat şi eu peste cartea de istorie pe care o învaţă acum tinerii la şcoală şi nu scrie că peste România a trecut şi al treilea război mondial. Statisticile spun că în anul 1990, în România s-au făcut un milion de avorturi. De aceea spun că România a trecut şi prin al treilea război mondial. Trebuie să punem sabia în teacă, să n-o mai scoatem să ne luptăm cu cele mai neputincioase fiinţe umane, pruncul din pântecele maicii sale. Despre Timişoara se ştie în toată ţara că a fost oraşul Revoluţiei Române. Aş dori să se spună că Timişoara este şi oraşul vieţii”, a afirmat Mitropolitul Banatului.

De la Catedrala Mitropolitană, manifestanţii au plecat spre Prefectura Timiş, însoţiţi fiind şi de Mitropolitul Banatului, pe o porţiune de câteva sute de metri.

ARAD

La Arad, aproximativ 400 de persoane participă la "Marşul pentru viaţă şi împotriva avorturilor", care se desfăşoară sub sloganul “Ajută mama şi copilul. Ei depind de tine. Împreună pentru viitorul României”.

Arădeanii s-au adunat, alături de copii de toate vârstele, în Parcul ”Avram Iancu” din spatele Teatrului Clasic ”Ioan Slavici” din Arad, unde a avut loc un spectacol, iar apoi au mers pe Bulevardul Revoluţiei până la Secţia de Obstretică Ginecologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, unde s-au rugat. De aici, participanţii au mers la Catedrala Ortodoxă de la Podgoria, unde, de asemenea, s-au rugat.

Participanţii au asupra lor pancarde cu mesaje împotriva avortului şi pentru susţinerea familiei şi vieţii, precum: "Viaţa este primul şi cel mai important drept al omului", "Îţi mulţumesc mamă", "Bărbaţii adevăraţi sunt şi taţi adevăraţi", "Bărbaţii adevăraţi aleg viaţa", ”Regret că am făcut avort", "Avortul ucide" sau "Ajută mama şi copilul".

Pe lângă marşul din municipiul Arad, au mai avut loc marşuri în cele opt oraşe din judeţ, respectiv Chişineu Criş, Curtici, Ineu, Lipova, Pecica, Pâncota, Sântana, Sebiş şi în comunele Gurahonţ şi Săvârşin.

Tot sâmbătă, în centrul municipuului Arad a mai avut loc un marş pentru viaţă cu mesaje împotriva avortului şi pentru susţinerea familiei formate din femeie şi bărbat, care a fost organizat cu susţinerea bisericilor neoprotestante din municipiul Arad. La acesta au participat circa 1.500 de persoane. Pastorii care au ţinut cuvântări au spus că doresc să transmită preşedintelui Klaus Iohannis şi premierului Sorin Grindeanu că susţin familia formată din femeie şi bărbat, cerând ca acest lucru să fie prevăzut clar şi în Constituţie.

ALBA IULIA

Circa 1.000 de persoane, între care foarte mulţi adolescenţi şi tineri îmbrăcaţi cu tricouri cu mesaje precum ”Mă bucur că trăiesc” şi ”Stop avort”, au participat, sâmbătă, în Alba Iulia, la ”Marşul pentru viaţă”.

Participanţii la ”Marşul pentru viaţă” de la Alba Iulia au mers în coloană pe cele mai aglomerate străzi din municipiu, ţinând în mâini baloane, pancarte şi bannere cu mesaje precum ”Stop avort”, ”Viaţa are prioritate”, ”Susţinem viaţa”, ”Suntem o voce pentru cei nenăscuţi”, ”Sunt îngerul tău păzitor”, ”Mamă, îţi mulţumesc că exist”, ”Copilul, dar de la Dumnezeu”, ”Avortul... O inimă se opreşte, alta se frânge”, ”Bărbaţii adevăraţi aleg viaţa” sau ”Pentru viaţă, pentru femeie, pentru familie”.

La marş au participat circa 20 de preoţi şi foarte mulţi tineri, dar şi părinţi cu copilaşi. O parte dintre participanţi purtau haine populare.

Părintele Oliviu Botoi, consilier cultural în cadrul Arhiepiscopiei de Alba Iulia, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că prin acest marş se doreşte încurajarea păstrării sarcinii.

”Nu este un mesaj împotriva persoanei, ci un mesaj prin care încurajăm în mod special familia creştină pentru a intra în normalitate. În Arhiepiscopia Alba Iulia, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Irineu, marşul pentru viaţă se organizează în opt oraşe. În Alba Iulia nădăjduim că vom fi peste 1.000 de persoane care vom susţine viaţa şi valorile familiei creştine”, a spus Oliviu Botoi.

Circa 500 de participanţi s-au întâlnit în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, iar numărul lor a crescut treptat, ajungând la circa 1.000.

Între cele două catedrale, ortodoxă şi romano-catolică, reprezentanţi din partea mai multor culte s-au oprit şi au ţinut discursuri.

CLUJ-NAPOCA

La ”Marşul pentru viaţă” care are loc la Cluj-Napoca au participat aproximativ cinci sute de oameni.

Mitropolitul Clujului, IPS Andrei, a declarat că România nu s-ar prăbuşi demografic dacă familiile tinere ar avea cel puţin trei copii, unul pentru tata, unul pentru mama şi unul pentru ţară şi biserică.

”Nu s-ar prăbuşi România dacă toate tinerele familii ar avea măcar câte trei copii, unul pentru tata, unul pentru mama, şi unul pentru ţară şi biserică. Atunci nu ne-am prăbuşi demografic. Din punct de vedere religios, avortul este un păcat strigător la cer”, a spus mitropolitul Clujului.

IPS Andrei a participat, sâmbătă, la Cluj-Napoca, la ”Marşul pentru Viaţă”, organizat de mai multe culte religioase, asociaţii şi fundaţii ca formă de protest faţă de avorturile din România. În cadrul manifestării, la care au participat peste 500 de persoane, s-a atras atenţia că lipsa unor măsuri coerente de stimulare a natalităţii a devenit o problemă de siguranţă naţională a României.

Participanţii la marş s-au adunat, sâmbătă, pe Bulevardul Eroilor, şi au pornit într-un marş pe traseul Piaţa Avram Iancu – Calea Dorobanţilor – str. Piteşti, după care s-au întors pe Bulevardul Eroilor.

”La sfârşitul anului 1990, România înregistra un număr de 992.256 avorturi, la o populaţie de 23 milioane. Populaţia României a scăzut în ultimii 24 de ani de la 23 milioane în 1990, la 19,9 milioane în 2014. Indicele fertilităţii conjugale, adică al copiilor născuţi de femeile fertile, e de 1,4, mult sub limita de menţinere a populaţiei, care ar trebui să fie 2,2-2,5. Această realitate duce România în anii ‘90, pe primul loc în Europa şi pe locul 2 în lume la numărul avorturilor raportate la populaţie. Era ca şi cum românii au înţeles că libertatea lor era libertatea de a-şi ucide pruncii nenăscuţi fără să înţeleagă că asta însemna şi ruinarea viitorului”, a declarat David Ille, unul dintre organizatorii marşului.

Potrivit acestuia, trendul proavort este acelaşi şi în prezent, deşi se constată o scădere a numărului de avorturi, până la 77.806 în 2014.

IAŞI

Aproape 2.000 de persoane au ieşit în marş pe străzile din Iaşi pentru a trage un semnal de alarmă în ceea ce priveşte viaţa şi familia.

La marşul care a avut loc pe străzile din centrul Iaşului au participat enoriaşi din parohiile din oraş, dar şi din comunele limitrofe. Cei mai mulţi au venit alături de copii.

"Am venit pentru a proteja familia, viaţa, mai mult pentru a încerca să arătam oamenilor că noi vrem ca toată lumea să trăiască. Familia este un cămin unde să poată să crească copiii bine, să se bucure de ambii părinţi", a declarat una dintre ieşencele prezente la marş.

Ştefan a venit alături de fiica sa, Ioana, în vârstă de doar trei ani. "Am venit să susţinem viaţa. Din momentul în care ne-am căsătorit până când am avut-o pe Ioana a fost destul de greu să o aşteptăm şi ea să nu apară. De când a venit, viaţa noastră s-a schimbat", a declarat Ştefan

"Am venit pentru a mărturisi dreapta credinţă şi să îi susţinem pe toţi care sunt pentru normalitate. Adică, fiecare copil să aibă o familie, formată din mamă şi tată şi fiecare mamă să poată să îşi crească toţi pruncii în condiţii normale, să nu fie oprită de nimeni, să nu aibă niciodată vreun gând să nu ducă sarcina până la capăt", a declarat o altă participantă, Mihaela.

Marşul pentru viaţă a durat aproximativ o oră şi jumătate.

PITEŞTI

Aproximativ o mie de persoane, de toate vârstele, au participat, şi la Piteşti, la ”Marşul pentru viaţă”.

Participanţii s-au întâlnit în faţa Teatrului ”Alexandru Davila” şi au parcurs, împreună cu fanfara, pasajul pietonal din centrul oraşului, unde a avut loc o slujbă oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului, care a atras atenţia asupra importanţei familiei, necesităţii protejării acesteia şi le-a vorbit celor prezenţi despre păcatul avortului.

Printre cei care au participat la marşul de la Piteşti s-au numărat preoţi, profesori, studenţi, elevi, dar bunici şi părinţi, mulţi dintre ei aducându-şi cu ei nepoţii şi copiii.

Mulţi dintre cei prezenţi, îndeosebi bărbaţii, au purtat pancarte cu mesajele: "80 la sută dintre avorturi se fac la presiunea tatălui", "Bărbaţii adevăraţi nu presează femeile să facă avort", "Împreună pentru viaţă" sau "Bărbaţii adevăraţi aleg viaţa".

Marşuri similare au avut loc în alte oraşe ale ţării, precum Oradea, Satu Mare sau Botoşani.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
MARŞUL PENTRU VIAŢĂ,
AVORT,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.