Gafele NATO din Libia au intarit pozitia lui Gaddafi in loc s-o slabeasca

Autor: Mihai Mitrica Postat la 10 aprilie 2011 25 afişări

Generalul american Carter Ham, comandantul fortelor americane pentru Africa, a sustinut in fata senatorilor americani ca este "putin probabil" ca rebelii libieni sa reuseasca sa lanseze un asalt asupra orasului Tripoli pentru a-l inlatura de la putere pe colonelul Muammar Gaddafi.

Momentul nu e dintre cele mai prielnice pentru fortele anti-Gaddafi, tinand cont de lipsa lor de coordonare. Misiunea NATO a fost violent criticata in ultimele zile, dupa ce un raid aerian aliat a ucis din greseala mai multi militanti rebeli, ceea ce i-a infuriat pe localnici, care au protestat la Benghazi, unii acuzand fortele internationale ca au atacat intentionat, mai ales ca scuzele pentru uciderea rebelilor au lipsit. Furia localnicilor a fost alimentata de faptul ca Generalul Abdul Fattah Younes, seful rebelilor, a declarat ca fortele coalitiei fusesera avertizate ca un convoi al rebelilor se deplaseaza in apropiere de orasul Brega, inainte ca raidul aerian sa aiba loc.

La inceputul lunii, un alt raid aerian NATO s-a soldat cu moartea a noua combatanti ai opozitiei libiene si a patru civili. Pilotul a fost indus in eroare de faptul ca unul dintre insurgenti deschisese focul in aer de bucurie.

Regimul libian se confrunta de la 15 februarie cu o revolta populara care s-a transformat in razboi civil intre insurgenti si fortele loiale regimului. O coalitie internationala a lansat la 19 martie raiduri aeriene in Libia, pentru a proteja civilii, insa comanda operatiunilor a fost preluata la 31 martie de NATO.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/gafele-nato-din-libia-au-intarit-pozitia-lui-gaddafi-in-loc-s-o-slabeasca-8143850
8143850
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.