FT: UE este pe cale să suspende acordul cu Rusia privind vizele de călătorie

Autor: Iulian Moşneagu Postat la 29 august 2022 24 afişări

FT: UE este pe cale să suspende acordul cu Rusia privind vizele de călătorie

Miniştrii de externe ai UE sunt pe cale să susţină o suspendare a acordului cu Moscova de facilitare a eliberării vizelor pentru cetăţenii ruşi, a relatat Financial Times, citând trei oficiali implicaţi în discuţii.

Autorităţile au discutat despre limitarea vizelor de călătorie pentru cetăţenii ruşi, iar unele state membre au cerut interzicerea totală a vizelor turistice, însă nu există o majoritate în favoarea acestei măsuri, informează POLITICO.

Ca un prim pas, miniştrii de externe intenţionează să acorde sprijin politic pentru suspendarea acordului de facilitare a vizelor UE-Rusia în cadrul unei reuniuni care va avea loc marţi şi miercuri la Praga, potrivit raportului FT, care citează oficiali implicaţi în negocieri.

O astfel de suspendare ar elimina tratamentul preferenţial pentru ruşi atunci când solicită vizele UE şi, ca urmare, ar deveni un proces mai complicat şi ar necesita mai mult timp, făcându-le în acelaşi timp mai scumpe.

În ceea ce priveşte o interdicţie totală a vizelor pentru turiştii ruşi, Cipru şi Grecia s-au alăturat poziţiei cancelarului german Olaf Scholz de a se opune unui astfel de blocaj, în timp ce alte ţări, în frunte cu ţările baltice, Finlanda şi Republica Cehă, au cerut o interdicţie totală de călătorie, reluând apelurile preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a minimalizat perspectivele unei propuneri de punere în aplicare a unei interdicţii complete a călătorilor ruşi în UE. Interzicerea tuturor ruşilor de a intra în UE „nu este o idee bună”, a declarat Borrell. „Trebuie să fim mai selectivi”.

Statele membre ale UE vecine cu Rusia, precum Estonia şi Finlanda, au pregătit deja măsuri naţionale pentru a limita vizele pentru turiştii ruşi.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ue,
vize,
rusia

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.