FT: Energia eoliană are capacitatea de a asigura cererea mondială de electricitate

Autor: Mihai Gongoroi, Mediafax Postat la 25 octombrie 2019 178 afişări

FT: Energia eoliană are capacitatea de a asigura cererea mondială de electricitate

Energia generată de turbinele eoliene instalate offshore are capacitatea de a susţine întreaga cerere de electricitate mondială şi va deveni o componentă din ce în ce mai semnificativă din sistemele energetice naţionale pe viitor, potrivit unui raport al International Energy Agency (IEA).

Cheltuielile cu instalarea capacităţilor de energie eoliană vor scădea cu aproximativ 40% până în 2030, ceea ce va face energia regenerabilă mult mai competitivă în raport cu combustibilii fosili, arată IEA, citată de Financial Times.

„Are potenţialul de a schimba datele problemei”, arată Fatih Birol, director executiv al Agenţiei. El a comparat dezvoltarea eolienelor offshore cu alte două tendinţe din deceniul anterior din domeniul generării electricităţii: exploatarea gazelor şi petrolului de şist şi explozia instalării de capacităţi de energie solară.

Raportul Agenţiei Internaţionale pentru Energie este realizat într-o perioadă în care tot mai multe ţări din lume, printre care Franţa şi Marea Britanie, au început dezvoltarea de parcuri eoliene offshore pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră spre zero până în 2050, un obiectiv ce presupune un necesar ridicat de investiţii în energii regenerabile.

Agenţia mai prognozează că unităţile eoliene instalate în regim offshore se vor dubla în următorii cinci ani şi vor fi de cinci ori mai mari decât în prezent în anul 2030. Investiţiile totale în regenerabile offshore se vor cifra la circa 840 de miliarde de dolari în următoarele două decenii, arată IEA. Extinderea industriei eoliene offshore va necesita totodată construirea de noi linii de transport, care în prezent reprezintă un sfert din costurile totale ale proiectelor offshore.

„Fără consolidarea şi extinderea reţelei de transport există riscul ca părţi semnificative din puterea instalată în regim offshore să fie neutilizată”, subliniază raportul.

Deşi capacităţile eoliene offshore reprezintă doar 0,3% din capacitatea totală instalată la nivel mondial, agenţia estimează că, până în 2040, această categorie ar putea ajunge să aibă cea mai mare pondere în mixtul energetic din Europa.

Investiţiile în offshore ar fi mai favorabile generării fiind redus factorul intermitenţei care afectează capacităţile onshore din eolian şi solar. Anul trecut, China a instalat mai multe capacităţi offshore decât orice altă ţară, mai arată raportul, care adaugă că există un potenţial tehnic de generare pentru eolianul offshore de circa 36.000 TWh/an, cu peste 50% mai mult decât consumul total de electricitate al planetei din prezent.

Raportul arată că prin extinderea turbinelor în largul apelor şi prin intermediul unor aşa-numite „turbine plutitoare”, eolianul offshore ar putea acoperi de 11 ori consumul mondial de electricitate în 2040.

Fatih Birol a notat că un motiv suplimentar de optimism este faptul că energia eoliană offshore necesită aproximativ acelaşi know-how şi cam aceeaşi infrastructură ca în cazul explorărilor de petrol şi gaze offshore.

„Vedem multe sinergii între tehnologiile folosite în regim offshore pentru petrol şi gaze şi tehnologiile din domeniul eolianului offshore”, arată directorul.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ENERGIE,
EOLIAN,
SCHIMBARI CLIMATICE

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.