Franţa a deschis o anchetă penală împotriva regimului al-Assad pentru crime de război

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 30 septembrie 2015 68 afişări

O anchetă penală pentru "crime de război" a fost deschisă în Franţa împotriva regimului lui Bashar al-Assad, pentru abuzuri comise în Siria în perioada 2011-2013, relatează AFP în pagina electronică.

În urma unei semnalări din partea Quai d'Orsay, Parchetul din Paris a deschis pe 15 septembrie o anchetă preliminară pentru "crime de război", a declarat o sursă apropiată dosarului, o informaţie confirmată de către o sursă diplomatică.

Ancheta se bazează pe mărturia lui "César", un fost fotograf din cadrul poliţiei militare siriene, care a fugit din Siria în iulie 2013, luând cu el aproximativ 55.000 de fotografii în care apar corpuri torturate.

"În faţa acestor crime, care afectează conştiinţa umană, acestei birocraţii a ororii, în faţa acestei negări a valorilor umanităţii, este responsabilitatea noastră să acţionăm împotriva impunităţii acestor asasini", a declarat ministrul francez de Externe Laurent Fabius, potrivit site-ului 20minutes.fr, care citează AFP.

Mărturia fotografului César

"Raportul César - mii de fotografii de nesuportat, autentificate de către numeroşi experţi, care arată cadavre torturate şi (ale unor oameni) morţi de foame în închisorile regimului expune cruzimea sistematică a regimului Bashar al-Assad", a declarat Laurent Fabius, care se află la New York, la Adunarea Generală a ONU.

Secţia pentru genocid a Tribunalului de Mare Instanţă de la Paris se ocupă de dosar. Justiţia franceză este competentă să judece presupuşii vinovaţi ai acestor crime în cazul în care un francez sau un francez de origine siriană se află printre victime, ceea ce încearcă să afle jandarmii din cadrul Biroului central de luptă contra crimelor împoriva umanităţii, genocidelor şi altor crime de război (OCLCHGCG).

Quai d'Orsay a semnaat faptele procurorului Parisului în baza articolului 40 din Codul de Procedură Penală, care obligă orice autoritate publică să transmită justiţiei informaţii pe care le deţine, dacă are cunoştinţă de o crimă sau infracţiune, oricare ar fi ea.

Într-o conferinţă de presă la Paris, în martie 2014, mai multe imagini de o cruzime de nesuportat, provenind dintr-un album adus de "César", au fost proiectate la Institutul Lumii Arabe.

Scris în engleză, cu litere de culoarea sângelui, şi intitulat "Assad's secret massacres" (Masacrele secrete ale lui al-Assad), fotoreportajul era destinat instanţelor internaţionale, inclusiv ONU, în vederea instruirii unui dosar cu privire la responsabilitatea regimului faţă de aplicarea "torturii în masă".

Pe aceste clişee apar ochi scoşi, oameni cu leziuni pe spate sau abdomen, corpuri descărnate şi aproximativ 100 de cadavre zăcând într-un hangar.

Damascul a catalogat la vremea respectivă raportul drept "politic".

Anunţarea acestei anchete are loc în contextul în care criza siriană se află în centrul Adunării Generale a ONU.

Preşedintele francez François Hollande a declarat luni, la ONU, că "nu putem să punem victimele să colaboreze cu călăul", excluzându-l astfel pe Bashar al-Assad de la o soluţie politică la conflict.

Preşedintele american Barack Obama a insistat marţi asupra necesităţii plecării de la putere a preşedintelui sirian pentru învingerea jihadiştilor din Statul Islamic (SI), în timp ce Vladimir Putin insistă asupra menţinerii lui la putere.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
FRANŢA,
AL-ASSAD,
ANCHETĂ
/actualitate/franta-a-deschis-o-ancheta-penala-impotriva-regimului-al-assad-pentru-crime-de-razboi-14771924
14771924
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.