Fostul preşedinte al Peru, Alberto Fujimori, a fost eliberat după 15 ani de închisoare

Autor: Mediafax Postat la 07 decembrie 2023 26 afişări

Fostul preşedinte al Peru, Alberto Fujimori, a fost eliberat după 15 ani de închisoare

Fostul preşedinte al Peru, Alberto Fujimori, a fost eliberat din închisoare, după mai bine de 15 ani de detenţie. Sute de susţinători i-au înconjurat maşina în timp ce acesta părăsea închisoarea Barbadillo din Lima.

Curtea Constituţională a ţării a restabilit graţierea prezidenţială acordată acum şase ani lui Fujimiro, în vârstă de 85 de ani, notează BBC.

El este o figură care provoacă multe divergenţe, fiind încarcerat pentru corupţie şi încălcarea drepturilor omului în timpul mandatului. Fostul preşedinte ispăşea o pedeapsă de 25 de ani de închisoare în momentul graţierii sale.

Fujimori a părăsit închisoarea purtând o mască pe faţă, susţinut de doi dintre copiii săi, Kenji şi Keiko Fujimori, care a pierdut ultimele alegeri prezidenţiale cu o diferenţă foarte mică.

Pentru susţinătorii săi, Alberto Fujimori a fost preşedintele care a salvat Peru de două „rele gemene”: terorismul şi colapsul economic. Pentru adversarii săi, el a fost un om puternic şi autoritar care a călcat în picioare instituţiile democratice ale ţării pentru a se menţine la putere.

Fiu al unor imigranţi japonezi, deceniul la putere al dlui Fujimori, din 1990 până în 2000, în care a condus cu o mână de fier, a fost marcat de o serie de răsturnări de situaţie dramatice.

Reprimarea de către guvernul său autoritar a două insurecţii violente a dus la moartea a aproximativ 69.000 de persoane.

La câţiva ani după ce şi-a încheiat preşedinţia, Fujimori a fost găsit vinovat de luare de mită şi abuz de putere şi a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru încălcarea drepturilor omului, inclusiv pentru că a autorizat o serie de asasinate comise de escadroanele morţii.

Când a fost condamnat la închisoare în 2009, la vârsta de 70 de ani, majoritatea peruanilor au presupus că fostul lider îşi va petrece restul vieţii în închisoare.

Însă, în decembrie 2017, a fost dus din închisoare la spital din cauza unor probleme de sănătate. El suferea de tensiune arterială scăzută şi de un ritm cardiac anormal.

În aceeaşi lună, Fujimori a fost graţiat de preşedintele Pedro Pablo Kuczynski, după ce medicii au declarat că boala sa era incurabilă, adăugând că închisoarea reprezenta un "risc grav pentru viaţa sa".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
alberto fujimori,
eliberare,
inchisoare,
peru

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.