Fost ministru al Energiei: România preferă să cumpere energie mai ieftină decât să o producă scump

Postat la 13 februarie 2017 80 afişări

România a început în dimineaţa zilei de luni să importe energie electrică, consumul depăşind producţia. Fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, a precizat, pentru MEDIAFAX, că este vorba despre o cantitate mică de energie, importată la un preţ mai mic decât cel din producţia internă.

Fost ministru al Energiei: România preferă să cumpere energie mai ieftină decât să o producă scump

“Faptul că importăm la un moment dat mai multă energie decât exportăm nu înseamnă că avem o problemă în a nu ne putea asigura consumul energetic. Vorbim de cantităţi mici importate, sub 3%, 350 de MW raportaţi la 9000 MW, cât este consumul României. Până la 8 dimineaţa România exporta mai multă energie decât importa. De la ora 8 importurile au depăşit exporturile, dar vorbim despre cantităţi foarte mici. Adică consumăm mai multă energie decât producem, însă asta nu înseamnă că România este în criză mai ales că noi, în ultima perioadă, mai mult am exportat”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energie, în prezent consultant în cadrul Deloitte.

 

Acesta spune că, în prezent, la această oră avem o cantitate de energie pe centralele eoliene aproape de zero, indisponibilitate pe producţie la centrală de capacitate mare de la Brazi, deţinută de Petrom, din cauza unor probleme tehnice.

 

“De asemenea, avem rezerve scăzute de apă în lacurile de acumulare şi de astăzi a mai intrat în revizie programată o hidrocentrală. O altă cauză ar putea fi aceea că preţul la energie electrică cumpărată să fie mai mic şi să preferăm să cumpărăm mai ieftin decât să producem mai scump. Date despre preţuri le are ANRE. Nu este o dramă, fiindcă nu sunt cantităţi foarte mari. Consumul în această perioadă este cel normal pentru o perioadă de iarnă şi vorbim acum de un consum care este pe vârful de sarcină”, a adăugat Nicolescu.

 

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.