Fost angajat al CJAS Neamţ, condamnat la 8 ani şi 6 luni în dosarul decontărilor ilegale de concedii

Autor: Laura Buciu Postat la 17 septembrie 2022 177 afişări

Un fost angajat al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Neamţ a fost condamnat la 8 ani şi 6 luni de închisoare, după recunoaşterea faptelor, în dosarul decontărilor ilegală a concediilor medicale. Prejudiciul în acest dosar este de peste 5 milioane lei.

Fost angajat al CJAS Neamţ, condamnat la 8 ani şi 6 luni în dosarul decontărilor ilegale de concedii

Tribunalului Neamţ a fost admis, în 9 septembrie, acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de procurorii DIICOT Neamţ, iar angajatul CJAS Neamţ a fost condamnat la 8 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea, în concurs, a infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată (501 acte materiale), fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată (36 de acte materiale), fals intelectual în forma instigării, în formă continuată (133 de acte materiale), uz de fals, în formă continuată (331 de acte materiale).

Prin aceeaşi hotărâre a Tribunalului Neamţ a fost menţinut arestul la domiciliu al inculpatului.

De asemenea, procurorii DIICOT Neamţ au dispus trimiterea în judecată a unui număr de 9 inculpaţi (unul în stare de arest la domiciliu şi ceilalţi 8 în stare de libertate, parte din aceştia având calităţile de şef serviciu în cadrul Casei de Asigurări de Sănătate a judeţului Neamţ, medic specialist şi medic de familie), pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi alterarea integrităţii datelor informatice.

În rechizitoriu s-a reţinut faptul că, în perioada 2015 - iunie 2020, pe raza judeţului Neamţ a acţionat un grup infracţional organizat care a avut drept scop decontarea unor sume de bani aferente concediilor medicale, prin inducerea în eroare a reprezentanţilor Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate. Activitatea infracţională a grupului a fost organizată pe trei paliere, respectiv: pe un prim palier s-a realizat angajarea fictivă a persoanelor în cadrul societăţi comerciale; pe un al doilea palier au fost obţinute documente medicale, cu sprijinul unor medici specialişti şi medici de familie, care au atestat în mod nereal faptul că persoanele care solicitau concedii medicale prezintau anumite afecţiuni medicale; pe cel de-al treilea palier, au fost adresate concomitent mai multor Case Judetene de Asigurări de Sănătate cereri pe numele aceloraşi persoane, acestea beneficiind simultan, în mod fraudulos, de plata unor indemnizaţii de concediu medical.

Ca urmare a documentării activităţii infracţionale a rezultat că toţi angajatorii implicaţi în circuitul infracţional au avut salariaţi domiciliaţi în judeţul Neamţ, toate certificatele medicale utilizate au fost emise de către medici din judetul Neamţ pentru toţi angajaţii societăţilor comerciale din cele 3 judeţe. Certificatele medicale au fost transmise spre decontare şi în judeţul Harghita. În cadrul societăţilor folosite în activitatea grupului, toţi salariaţii au intrat în concediu medical în luna imediat următoare angajãrii, iar concediile medicale au fost emise pe un cod de indemnizatie care nu necesită stagiu de cotizare şi care au permis plata începând cu luna următoare angajării, în contextul existenţei unor costuri relativ mici de impozite şi contribuţii. Veniturile aferente acestor salariaţi au fost stabilite la nivelul maxim (12 salarii minim brute) cu consecinţa calculării indemnizaţiilor la nivelul maxim. Societăţile implicate nu au avut alţi salariaţi în afara celor pentru care a fost solicitată plata indemnizaţiilor de concediu medical. Salariul stabilit pentru angajaţii care au solicitat acordarea indemnizaţiilor era disproporţionat raportat la funcţia pe care au fost încadraţi (sumele fiind, în marea majoritate, peste 15.000-17.000 lei).

În această modalitate, grupul infracţional organizat a adus un prejudiciu Fondului National Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate (FNUASS) în cuantum de 5.028.271 lei.

Rechizitoriul însoţit de dosarul cauzei a fost înaintat spre competentă soluţionare Tribunalului Neamţ.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cjas,
închisoare,
decontare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.