Fondul Român de Contragarantare a acordat în acest an garanţii de stat în valoare de 1 mld. de lei prin Construct Plus şi Innovation Plus, componente ale programului IMM Plus

Autor: Valeriu Dănilă Postat la 09 iulie 2024 19 afişări

Fondul Român de Contragarantare a acordat în acest an garanţii de stat în valoare de 1 mld. de lei prin Construct Plus şi Innovation Plus, componente ale programului IMM Plus

Fondul Român de Contragarantare (FRC) a încheiat cu rezultate deosebite programul IMM PLUS la data de 30.06.2024, schema de ajutor de stat aprobată de Comisia Europeană menită să sprijine întreprinderile mici şi mijlocii şi pe cele cu capitalizare de piaţă medie pentru a face faţă provocărilor generate de succedarea crizelor în ultimii 5 ani.

Din structura aceastei scheme aprobată în 2024 de Comisia Europeană, FRC a derulat două componente: CONSTRUCT PLUS şi INNOVATION PLUS şi a acordat garanţii în numele şi contul statului român în valoare de 1 miliard de lei pentru companii inovative şi celor care activează în sectorul construcţiilor, proiectării şi arhitecturii.

Echipa FRC s-a mobilizat exemplar în toată perioada de sprijin în contextul crizelor succesive, a analizat toate solicitările din pipe-line în limita plafonului de garantare alocat celor băncilor partenere şi a reuşit ca, în condiţiile unei capacităţi administrative reduse, asumate proactiv în condiţiile Legii nr. 296/26.10.2023, să maximizeze gradul de utilizare a plafoanelor încredinţate de Ministerul Finanţelor. Fondul Român de Contragarantare şi-a adus contribuţia în mod exemplar în susţinerea întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM-uri) în perioada post-COVID-19 şi în sprijinirea acestora pentru a contracara efectele războiului din Ucraina. Prin programele IMM INVEST (2022), IMM INVEST PLUS (2023), respectiv IMM PLUS (2024), FRC a contribuit semnificativ la redresarea şi rezilienţa economică, generând stabilitate pentru sectorul IMM-urilor, coloana vertebrală a economiei româneşti.

Prin maximizarea gradului de utilizare a plafoanelor alocate prin Programul IMM PLUS, cu componentele sale CONSTRUCT PLUS şi INNOVATION PLUS, FRC a atins un nivel de performanţă cumulat de 2,35 miliarde lei garanţii acordate în perioada 2022-2024 care au susţinut un volum de finanţare de aproximativ 2,6 miliarde lei, esenţial pentru revitalizarea activităţilor economice şi pentru asigurarea capitalului necesar pentru relansarea proiectelor de investiţii şi dezvoltare.

Sprijinirea IMM-urilor pentru a contracara efectele războiului din Ucraina

Efectele economice ale războiului din Ucraina au pus presiune suplimentară asupra IMM-urilor din România, afectând lanţurile de aprovizionare şi pieţele de desfacere. În acest context, FRC a intervenit prompt şi în anul 2024 implementând în mod eficient mandatul încredinţat de Ministerul Finanţelor prin acordarea de garanţii de stat care au permis IMM-urilor să acceseze credite necesare pentru continuarea activităţilor şi adaptarea la noile condiţii economice.

Impactul programului IMM PLUS (2024) din perspectiva contribuţiei FRC

  • Garanţii acordate de FRC în numele şi contul statului: aproximativ 1.000.000.000 lei
  • Volum finanţări bancare susţinute: aproximativ 1.100.000.000 lei
  • Număr beneficiari eligibili: peste 550

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.