Fitch a reconfirmat ratingul de ţară al României şi a menţinut perspectiva negativă

Autor: Cosmin Pirv Postat la 24 aprilie 2021 25 afişări

Fitch a reconfirmat ratingul de ţară al României şi a menţinut perspectiva negativă

Agenţia de rating Fitch a publicat vineri anunţul de reconfirmare a rating-ului aferent datoriei guvernamentale a României pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută, precum şi a perspectivei negative, a anunţat Ministerul Finanţelor.

„Decizia de a reconfirma poziţia României în categoria ţărilor cu risc scăzut pentru investiţii (investment grade) este susţinută atât de nivelul moderat al datoriei publice, cât şi de evoluţia pozitivă a PIB-ului pe cap de locuitor şi a indicatorilor de guvernanţă şi dezvoltare umană, care se situează la niveluri superioare faţă de ţările comparabile”, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanţelor.

Conform acestuia, în evaluarea realizată, Fitch menţionează atenuarea riscurilor pe termen scurt prin iniţiativele guvernului referitoare la salarizarea personalului din sectorul public şi la modificarea legii pensiilor şi „recunoaşte eforturile de consolidare fiscală şi planurile guvernului de implementare a reformelor”. „Totodată, apreciază că România se bucură de un management solid al datoriei publice”, au mai transmis reprezentanţii ministerului.

Aceştia mai susţine că, în opinia agenţiei, economia României va înregistra o creştere medie de 5,8% în perioada 2021-2022, peste media ţărilor din aceeaşi categorie de risc, datorită impulsului puternic al investiţiilor şi a redresării treptate a exporturilor şi a consumului privat.

„Principalii factori care ar putea conduce individual sau colectiv la îmbunătăţirea ratingului de ţară sunt stabilizarea ponderii datoriei publice în PIB pe termen mediu, ca urmare a implementării eficiente a unor reforme în domeniul cheltuielilor publice şi a unor planuri credibile de creştere a veniturilor, precum şi îmbunătăţirea susţinută a nivelului datoriei externe”, se mai arată în comunicat.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ministerul finanţelor,
fitch,
rating

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.