Final sângeros al crizei ostaticilor din Algeria (VIDEO). Printre cei ucişi - un român

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 19 ianuarie 2013 23 afişări

Şapte ostatici şi 11 militanţi care îi capturaseră au fost ucişi în cursul unui atac lansat, sâmbătă, de armata algeriană asupra complexului de producţie a gazelor de la Amenas, transmit agenţiile străine de presă.

Printre cei ucişi s-a aflat şi un român, a anunţat premierul Victor Ponta, citat de Mediafax. "Vreau să vă asigur de faptul că tot ceea ce ţine de ce poate face Guvernul român în acest moment - spijinul acordat familiei, repatrierea corpului celui decedat şi toate celelalte lucuri, repet, puţine, foarte puţine, pe care le putem face - le vom face în zilele următoare", a spus premierul. El a arătat că a fost înştiinţată în primul rând familia cetăţeanului decedat, care beneficiază în acest moment de consiliere de specialitate.

Postul de radio naţional algerian n-a precizat naţionalitatea celor ucişi, relatând doar că mai sunt în jur de 30 de străini daţi dispăruţi a căror soartă nu se cunoaşte. Teroriştii anunţaseră, vineri, că au în captivitate un britanic, doi americani, un japonez şi un belgian.

Compania norvegiană Statoil, care are operaţiuni în zonă, a anunţat că mai sunt şase oameni despre care nu ştie nimic, în timp ce autorităţile franceze au făcut cunoscut că nu mai există niciun ostatic francez la In Amenas. Vineri, şase americani au fost eliberaţi ori au reuşit să scape, în timp ce un altul ar fi murit în urma unui infarct. Secretarul britanic pentru afaceri externe, William Hague, a anunţat că mai puţin de 10 concetăţeni ai săi ar putea fi printre ostatici. De asemenea, nu se cunoaşte nimic despre soarta a 14 japonezi. Complexul de la In Amenas este operat de BP, Statoil şi compania algerian petrolieră de stat Sonatrach.

Intervenţia armatei algeriene, începută joi, a fost pusă în discuţie în Vest, pe motiv că ar pune în pericol vieţile ostaticilor, însă justificarea oficială anunţată sâmbătă de televiziunea algeriană a fost că a trebuit să se intervină, întrucât rebelii voiau să plece de la Amenas, luând cu ei ostaticii. Până în prezent, numărul total al ostaticilor ucişi se ridică la 12, iar al răpitorilor ucişi la 18. Circa 650 de lucrători de la complexul de gaze, între care 100 de străini, au fost eliberaţi.

Secretarul de stat american Hillary Clinton a făcut apel la o colaborare antiteroristă mult mai puternică între Algeria şi "toate ţările din regiune", luând apărarea acţiunii întreprinse de armata algeriană la In Amenas: "Să nu uităm că autorii luării de ostatici sunt terorişti", a spus ea.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/final-sangeros-al-crizei-ostaticilor-din-algeria-video-printre-cei-ucisi-un-roman-10498157
10498157
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.